Glajgeviht

Autor: tatjana   (palac x 1630) |moji recepti


Jasno je da ovo nije autohtoni recept budući da naš glajgeviht dolazi od njemačke riječi gleichgewicht i moglo bi se prevesti kao "nešto lagano".

Glajgeviht

Lagani je kolač, a lako ga je i napraviti pa je stoga u kontinentalnoj Hvratskoj zaista udomaćen posebno u ljetno vrijeme kad su tržnice pune bobičastog voća. Najčešće se radi s trešnjama i višnjama, ali može se napraviti i s polovicama šljiva, jagodama, pa čak i grožđem. 

Sastojci

  • 3 jaja
  • 1 šalica šećera
  • 1 šalica brašna
  • 1 šalica kiselog vrhnja ili jogurta
  • 10 dkg maslaca (ili margarina, ili ulja)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/4 kg trešnja (višanja, polovica šljiva, jagoda...)

Priprema

Za mjeru se uzima šalica od 2 dcl. Pjenasto izmješati jaja, šećer i vanilin šećer, pa naizmenično dodavati brašno s praškom za pecivo i kiselo vrhnje. Dodati kockice omekšalog maslaca (ili margarina, ili ulja), sve jednolično izmješati pa uliti u namašćen i pobrašnjen pleh. Ravnomjerno rasporediti voće po tijestu i lagano utisnuti da bude na sredini (niti na vrhu, niti na dnu tijesta).

Peći na 170°C 35 minuta. Provjeriti čačkalicom (ubosti u sredinu tijesta okomito: ako se na čakalicu ne primaju komadići, tijesto je pečeno), pa ako treba peći još 5 minuta. Glajgeviht posuti šećerom u prahu.

Prosjek: 5 (+625)
3 jaja 1 šalica šećera 1 šalica brašna 1 šalica kiselog vrhnja ili jogurta 10 dkg maslaca (ili margarina, ili ulja) 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1/4 kg trešnja (višanja, polovica šljiva, jagoda...) Priprema Za mjeru se uzima šalica od 2 dcl. Pjenasto izmješati jaja, šećer i vanilin šećer, pa naizmenično dodavati brašno s praškom za pecivo i kiselo vrhnje. Dodati kockice omekšalog maslaca (ili margarina, ili ulja), sve jednolično izmješati pa uliti u namašćen i pobrašnjen pleh. Ravnomjerno rasporediti voće po tijestu i lagano utisnuti da bude na sredini (niti na vrhu, niti na dnu tijesta). Peći na 170°C 35 minuta. Provjeriti čačkalicom (ubosti u sredinu tijesta okomito: ako se na čakalicu ne primaju komadići, tijesto je pečeno), pa ako treba peći još 5 minuta. Glajgeviht posuti šećerom u prahu. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+625)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
Dodaj datoteku (slika, dokument) uz komentar
1. Odaberite sliku | 2. Pričekajte da se pojavi mala sličica | 3. Spremite komentar
Slike veće od 1600x1600, biti će smanjene automatski.
Dokument treba biti manji od 1 MB.
Formati koje možete koristiti: jpg gif png jpeg JPG PNG GIF JPEG csv .
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
šest i šest jednako je
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika Tomek's

samo mala digresija "gleichgewicht", ne znaci lagano nego je prijevod ravnotezaža

Inace obozavam taj kolac, jos kad su visnje onako kisele , mljac

poz

Slika korisnika jadranka's

super kolač još nisam tako pravila, volim jagode , sigurno može i kajsijama pozdrav iz baranje

Slika korisnika greentea's

mislim da to kod nas zovu lijena pita. brzo i lako se spravlja i još brže i lakše pojede. super je,

Slika korisnika goran's

Kolač odličan i može se upotrebljavati svo sezonsko voče. Zovu ga još i brzi kolač
Gleichgewicht-iste težine, bukvalan prevod

Slika korisnika .vukica's

Sviđa mi se vaša stranica, jer nađem dobre recepte, a često one starinske. Gleichbewicht me podsjeća na djetinstvo, jer je to moja mama često radila, ali malo drugačije: koliko imaš jaja, toliku težinu uzimaš ostalih sastojaka (umjesto vrhnja malo mlijeka).Na kraju se na kolač stavlja razno voće, a može i samo sa sjeckanim orasima. Doma smo to zvali "kol'ko, tol'ko.
Srdačan pozdrav

Slika korisnika Lea N's

HVALA ZA SUPER RECEPT!

ovo su moji recepti, lea

Slika korisnika Ivanka Kožnjak's

odlicno

Slika korisnika Heidi Kostelac's

Gleichgewicht = ravnoteža

Leichtgewicht = "nešto lagano"

"Još jedan recept iz TOP 50"