Sušene rajčice (paradajz)

Autor: Moela   (palac x 45744) |moji recepti

0
Rajčice, vrsta: šljivar, količina po želji Sol Ulje Listovi bosiljka Češnjak Priprema: Rajčice (svakako neka bude vrsta: šljivar, uske i dugačke) operite, dobro posušite krpom i raspolovite na dva dijela ili ako su veće na 4 dijela. Na prikladnu čistu podlogu (daska, plitki kalup, tacna ili sl.) stavite pek papir i posložite rajčice. Svaki komad pospite sa malo soli (da se ubrza isušivanje). Podlogu sa rajčima ujutro iznesite na balkon, vrt ili prozor (ovisno o mogućnostima) i ostavite na suncu do večeri. Kad padne sumrak, rajčice unesite u stambeni prostor. Drugo jutro ih opet iznesite na sunce. Za 3 dana postupak je okončan, odnosno rajčice će dehidrirati i biti spremne za pohranu. Čiste staklenke ugrijte u mikrovalnoj ili pećnici i slažite rajčice u redove. Svaki drugi ili treći red pospite listićima češnjaka (tko ne voli, neka izostavi ovaj korak) i svježeg bosiljka. Kad napunite staklenke 2 cm ispod vrha, ulijte ulje (može obično, može i maslinovo). Zatvorite čvrsto zatvaračem kojeg ste s unutarnje strane prebrisali krpicom umočenom u alkohol. Pohranite u hladnjak do upotrebe. Savjeti: Probnu sam količinu radila sa 2 kg rajčica i dobila 1 veliku staklenku i 3 male. Ovako spremljene rajčice mažete nasjeckati i dodavati u tijesto za peciva  ili kruh, ili peciva puniti nadjevom u kombinaciji sira, šunke i rajčica. Možete ih umiješati u kravlji sir sa vrhnjem ili dodavati u gulaš. Po želji.....   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.5 (+6)
Prošloga sam ljeta prvi puta sušila rajčice i spremila ih u zimnicu. Bio je to svojevrsni "bingo" sastojak raznih peciva ili dodatak jelima kojeg sam ovih dana ponovila. Dok još ima sunca svakako se upustite u jednostavnu avanturu sušenja rajčica.
Sušene rajčice

Sastojci:

  • Rajčice, vrsta: šljivar, količina po želji
  • Sol
  • Ulje
  • Listovi bosiljka
  • Češnjak

Priprema:

Rajčice (svakako neka bude vrsta: šljivar, uske i dugačke) operite, dobro posušite krpom i raspolovite na dva dijela ili ako su veće na 4 dijela. Na prikladnu čistu podlogu (daska, plitki kalup, tacna ili sl.) stavite pek papir i posložite rajčice. Svaki komad pospite sa malo soli (da se ubrza isušivanje). Podlogu sa rajčima ujutro iznesite na balkon, vrt ili prozor (ovisno o mogućnostima) i ostavite na suncu do večeri. Kad padne sumrak, rajčice unesite u stambeni prostor. Drugo jutro ih opet iznesite na sunce. Za 3 dana postupak je okončan, odnosno rajčice će dehidrirati i biti spremne za pohranu. Čiste staklenke ugrijte u mikrovalnoj ili pećnici i slažite rajčice u redove. Svaki drugi ili treći red pospite listićima češnjaka (tko ne voli, neka izostavi ovaj korak) i svježeg bosiljka. Kad napunite staklenke 2 cm ispod vrha, ulijte ulje (može obično, može i maslinovo). Zatvorite čvrsto zatvaračem kojeg ste s unutarnje strane prebrisali krpicom umočenom u alkohol. Pohranite u hladnjak do upotrebe.

Savjeti:

Probnu sam količinu radila sa 2 kg rajčica i dobila 1 veliku staklenku i 3 male. Ovako spremljene rajčice mažete nasjeckati i dodavati u tijesto za peciva  ili kruh, ili peciva puniti nadjevom u kombinaciji sira, šunke i rajčica. Možete ih umiješati u kravlji sir sa vrhnjem ili dodavati u gulaš. Po želji.....

 

Prosjek: 3.5 (+6)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)