Žličnjaci od snijega na starinski način

Evo jednog zaista starog recepta...
Sastojci:
- 1 l mlijeka
- 5 bjelanjaka (snijeg)
- 5 žumanaca
- 10 dkg šećera
- 1 žličica brašna
Priprema:
Od bjelanjaka tuče se čvrsti snijeg od kojeg se oblikuju žličnjaci i onda ukuhavaju u kipuće mlijeko. Šećer se otopi, a kad postane svijetložut (karamel) i tekući, nalije se mlijeko i kuha dok se karamel ne otopi. Žumanjci se razmute s brašnom i s malo mlijeka te dodaju u ostalo mlijeko. Ta se smjesa tuče na vatri dok ne zavrije. Poslije se tuče dok se ne ohladi, ulije u zdjelu, a na smjesu slože kuhani žličnjaci.
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice
- Sastojci: mlijeko / jaja / šećer / brašno






Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Davorka, super, sad mi ok žlicanjaci...iako su naši stari to pravili kak su pravili! Snijeg ne smije kuhati nikako, to imajte na umu. Jel se nekome smanjio i postao onako malo žilav??
Slobodno stavite malo više šećera nego tu piše...malo mi ovo smotano, nemojte zamjeriti....
Žutanjke sa šećerom izmiješajte pjenasto i dodajte brašno, bjelanjke istucite u čvrst snijeg. U mlijeko stavite dio vanilijina štapića i ostavite da zakuha. Zatim mlijeko uklonite sa štednjaka i stavljajte žlicom snijeg u mlijeko i vratite posudu opet na plamenik, ali samo toliko da žličnjaci počinju kipiti. Brzo ih okrenite na drugu stranu te ih nakon nekoliko sekundi vadite i stavljajte u dublju zdjelu. Ponovite postupak dok ne skuhate sve žličnjake. Izmiješanu smjesu od žutanjaka prelijte istim kipućim mlijekom, dobro promiješajte i vratite u posudu. Kratko prokuhajte, miješajući (1-3 min) dok se preliv ne počne zgušnjavati. Na žličnjake nastrugajte malo limunove korice i prelijte vrućim prelivom, a po površini naribajte čokolade