Varivo od kelja
Moja mama bi uvijem muku mucila kako da nas nagovori da probamo ovo neslavno varivo. Ponekad bi ubacila malo krem vrhnja i onda bi nas lakse nagovorila.
Sastojci:
- 1 kg kelja
- 1/2 kg krumpira
- 4 dkg masti
- češnjak
- 3 dkg brašna
- sol, papar
Priprema:
Kelj se očisti, opere, izreže i blanšira. Nakon nekoliko minuta stavi se u drugu slanu vodu kuhati. U međuvremenu se krumpiri ogule, izrežu na četiri dijela, operu i kuhaju. Kad je kelj i krumpir kuhan, napravi se zapreška na kojoj se isprži sitno nasjeckani češnjak te doda kelj i krumpir. Varivo se soli i papri te pusti prokuhati.
ja svoje zeznem tako da prvo sve skuham pa malo odvojim i ostatk usitnim štapnim mikserom. Onda u to usitljeno vratim cijele komade kelja, mrkve, krumpira...koje nisma usitnila. Kad mi za vrijeme ručka kažu da ne žele jesti kelj, kažem u redu i maknem. Nisu ni svjesni koliko ga zapravo pojednu samo što ga ne primjete. Bitnije mi da pojedu na bilo koji način nego da se natežem s njima. Tako radim i sa mahunama i drugim povrtnim varivima koje ne vole baš- Puno koristim štapni mikser i da ga nema zaista ne znam bi li uopće pojeli i 5 % povrca.