Vanilin kranclice
Sastojci:
- 20 dag maslaca
- 10 dag šećera
- 2 žumanca
- 30 dag brašna
- 2 žlice slatkog vrhnja
- 3 vanilin-šećera
- 1/2 praška za pecivo
- marmelada od marelice za premazivanje
- šećer u prahu za posipanje
U dubokoj zdjeli pomiješajte brašno s praškom za pecivo. U sredini utisnite udubinu u koju stavite šećer, dva vanilin-šećera, žumanca i slatko vrhnje, pa s malo brašna izmiješajte u kašu, a zatim dodajte omekšali maslac, pa umijesite glatko tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu dasku, premijesite i oblikujte loptu. Pokriveno ostavite na hladnom mjestu da miruje 30 minuta. Nakon toga razvaljajte ga na pobrašnjenoj dasci na 3 mm debljine, pa okruglim zupčastim kalupićem režite krugove. Polovici krugova manjim okruglim kalupićem izrežite sredinu da dobijete vjenčić, Nakon svakog izrezivanja kalupić utisnite u brašno da se tijesto ne lijepi na njega. Izrezane ostatke tijesta ponovo premijesite, razvaljajte i izrežite. Slažite ih u nenamašćeni lim, stavite u zagrijanu pećnicu na rešetku i na laganoj vatri pecite oko 15 minuta. Kada se posve ohladi, premažite rubove marmeladom i na njih nalijepite vjenčić, a zatim kranclice obilno pospite šećerom u prahu pomiješanim s vanilin-šećerom.
- Sastojci: brašno / marmelada / maslac / šećer / šećer u prahu / slatko vrhnje