Turopoljsko varivo od ječmene kaše

Autor: Sonja F   (palac x 403) |moji recepti

1
recepti_bez_slike
25 dag ječmene kaše 25 dag suhe vratine 1 glavica luka 2 češnja češnjaka 1 mrkva mljevena crvena paprika (slatka) ulje, sol Ječam dobro operite u nekoliko voda, zatim ga stavite u veću posudu za kuhanje, dodajte očišćenu i narezanu mrkvu, na ulju poprženi nasjeckani, luk (ali bez ulja) i oprano i narezano meso. Zalijte ga litrom hladne vode i kuhaj te na srednjoj vatri oko 2 do 2,5 sata. Za vrijeme kuhanja jelo miješajte, a češće ga miješajte kada je upola kuhano, no potkraj kuhanja, miješajte ga, inače će zagorjeti. Za vrijeme kuhanja, ako je potrebno, dolijte malo tople vode. Zgotovljeno jelo posolite. Ono ulje na kojem ste ranije popržili luk sada zagrijte, dodajte mu nasjeckani i zgnječeni češnjak i mljevenu papriku, samo na vatri promiješajte pa odmah dodajte jelu. Zajedno kuhajte 1 do 2 minute. Poslužite uz salatu od povrća. Napomena: Ovom jelu ne dodaje se zapreška jer se od ječmene sluzi dovoljno zgusnulo. Ako mu dodate šalicu-dvije kuhanoga graha, dobit ćete domaće jelo nazvano »ričet«. Savjet: Ako vam je ostalo skuhanoga variva od ječmene kaše možete pripraviti salatu tako što ćete hladnom varivu dodati narezanoga luka, kiselih krastavaca ili paprike i preliti s malo octa i ulja. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.7 (+6)

Sastojci:

  • 25 dag ječmene kaše
  • 25 dag suhe vratine
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • mljevena crvena paprika (slatka)
  • ulje, sol

Ječam dobro operite u nekoliko voda, zatim ga stavite u veću posudu za kuhanje, dodajte očišćenu i narezanu mrkvu, na ulju poprženi nasjeckani, luk (ali bez ulja) i oprano i narezano meso. Zalijte ga litrom hladne vode i kuhaj te na srednjoj vatri oko 2 do 2,5 sata. Za vrijeme kuhanja jelo miješajte, a češće ga miješajte kada je upola kuhano, no potkraj kuhanja, miješajte ga, inače će zagorjeti. Za vrijeme kuhanja, ako je potrebno, dolijte malo tople vode. Zgotovljeno jelo posolite. Ono ulje na kojem ste ranije popržili luk sada zagrijte, dodajte mu nasjeckani i zgnječeni češnjak i mljevenu papriku, samo na vatri promiješajte pa odmah dodajte jelu. Zajedno kuhajte 1 do 2 minute. Poslužite uz salatu od povrća.

Napomena: Ovom jelu ne dodaje se zapreška jer se od ječmene sluzi dovoljno zgusnulo. Ako mu dodate šalicu-dvije kuhanoga graha, dobit ćete domaće jelo nazvano »ričet«.

Savjet: Ako vam je ostalo skuhanoga variva od ječmene kaše možete pripraviti salatu tako što ćete hladnom varivu dodati narezanoga luka, kiselih krastavaca ili paprike i preliti s malo octa i ulja.

Prosjek: 3.7 (+6)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)