Svečana torta s narančom

recepti_bez_slike

(lim promjera 22 - 24 cm, vrijeme pripravljanja 50 - 60 min.) 

Tijesto 

  • 20 dag maslaca ili margarina 
  • 18 - 20 dag šećera 
  • prstohvat soli 
  • 2 jaja 
  • naribana korica od naranče 
  • 23 dag brašna 
  • 1 žlica praška za pecivo 
  • 2 dl mlijeka 
  • 8 dag tamne čokolade 
  • 2 žlice vode 

Miješajte masnoću, dodajte šećer i sol. Dodajte jedno po jedno jaje i miješajte dok smjesa postane svijetla. Dodajte ribanu koricu od naranče, postupno brašno s praškom za pecivo i mlijeko. Miješajte samo toliko da svi sastojci budu dobro promiješani. Smjesu podijelite u dvije posude. Jednoj polovici smjese dodajte čokoladu otopljenu u toploj vodi. 

Lim obložite masnim papirom ili premažite masnoćom. Velikom žlicom naizmjence stavljajte tamno i svijetlo tijesto. Pecite 45 - 50 min. na najdonjoj rešetki zagrijane pećnice na 180 stupnjeva. 

Izvadite iz lima i ostavite da se ohladi. Uklonite masni papir. Prerežite. 

Nadjev 

  • 2,5 dl slatkog vrhnja 
  • 23 dag tamne čokolade 
  • 1 naranča, oguljena i narezana na kockice 
  • 20 dag strugane čokolade (po želji ribane) 

Čokoladu otopite u slatkom vrhnju na niskoj temperaturi. Ostavite da se ohladi i stavite najmanje 1 sat u hladnjak. Čokoladnu kremu miješajte električnom miješalicom i još desetak minuta stavite u hladnjak. 

Trećinu kreme ostavite za gornji sloj torte. U ostatak kreme stavit kockice naranče. Na polovicu biskvita razdijelite nadjev. Stavite gornju polovicu biskvita i premažite čokoladnom kremom. Ukrasite struganom čokoladom i komadićima naranče. 

Prosjek: 4.5 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)