Špinat
Uvijek u škrinji imam male porcije zamrznutog špinata jer u nedostatku ideja za dobar ručak, uz pire i jaje na oko odlično zadovoljava našu glad.
Sastojci:
- 4 dkg masti
- 1 kg špinata
- 4 dkg brašna
- češnjak
- sol, papar
- mlijeko i vrhnje
Priprema:
Špinat se očisti od peteljki i uvelih listova, dobro opere i blanšira. Voda se ocijedi, a špinat se stavi u slanu kipuću vodu i kuha otkriveno 10 minuta.Poslije se dobro opere u hladnoj vodi, voda se ocijedi, a špinat se samelje štapnim mikserom. Ovako priređeni špinat stavi se na zapreška od masti i brašna na kojoj se ispržio sitno nasjeckani češnjak. Zalije se vodom ili mlijekom i pusti da kuha. Soli se i papri. Da bude izdašnije, može se dodati malo pasiranog kruha, a da bude ukusnije malo kiselog vrhnja.
tako i moji zdenka. Zato češće radim krem juhu od špinata, onda sve pojedu. Puno mlijeka i vrhnja za kuhanje mora ići.
zanimljivo, ali moja djeca neće ni primirisat domaći špinat mada ga sa blenderom usitnim i sve. Ali kad kupim gotov smrznuti špinat, njega se najedu do grla. I ja ga spremam na isti ovaj način.
Rdaim ga na mlijeku i dodam malo kiselog vrhnja, a poslužim uz faširance ili samo jaje na oko i pire krumpir. Meni je super! Špinat spremam još na krem juhu ili znam napravit popečke od špinata. >:D<