Slavonska hladetina
Sastojci:
- 3 svinjske nožice
- pola svinjske glave
- 30 dag svinjskih kožica
- glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 mrkve
- peršinov korijen
- lovorov list
- nekoliko zrna papra
- sol
Priprema:
Nožice, glavu i kožice dobro operite i narežite na nekoliko komada. Mrkvu i peršin očistite, operite i narežite na kolute, a luk malo prepecite na ploči štednjaka. U veću posudu stavite meso, nalijte hladnom vodom, dodajte sol, papar i lovorov list, pa kuhajte na jačoj vatri oko 3-4 sata. Kad je meso upola kuhano dodajte povrće. Za vrijeme kuhanja nadolijevajte pomalo toplom vodom, jer će juha za vrijeme kuhanja isparavati. Da je hladetina kuhana, znat ćete po tome što, kada posudu lagano protresete, juha u njoj drhti, a meso se odvaja od kostiju. Tada hladetinu skinite s vatre, juhu ocijedite u drugu posudu, meso odvojite od kostiju, narežite na veće komade i složite u plitke posude. Kuhano povrće rasporedite između mesa. Juhom, s koje ste uklonili masnoću, zalijte meso u posudama i pustite da se posve ohladi. Tada hladetinu premjestite u hladnjak i držite do posluživanja. Hladetinu možete poslužiti s naribanim hrenom i prelivenu vinskim octom ili je pospite mljevenom crvenom paprikom i nasjeckanim i zgnječenim češnjakom.
- Vrijeme pripreme: 4 sata
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): hladetina
- Sastojci: češnjak / lovorov list / luk / mrkva / papar / peršinov korijen / sol / svinjska glava / svinjska kožica / svinjska nožica
U nekim dijelovima Slavonije hladetina ima i ime LUČENJE.Recept je uglavnom isti,bilo da je meso od fajferice ili mongolice.Ostatci mesa mogu se dobro iskoristiti kao predjelo pa čak i kao glavno jelo.Obično se uz hladetinu doda neka ljuta paprika i zalije sa malo octa.Dobar tek svima koji vole hladetinu.
supruga je pravila po sličnom receptu,odlična je,hvala dobrim ljudima što stavljaju recepte,svašta se moze naučiti