Podravska savijača od heljde i maka

recepti_bez_slike
60 dag tankog tijesta za savijaču 30 dag heljdine kaše 20 dag mljevenog maka 10 dag šećera 2jaja 2 dl kiselog vrhnja 20 dag maslaca šećer u prahu za posipanje Priprema: Heljdinu kašu dobro operite, stavite je u dosta vode koju malo posolite i kuhajte 25 do 30 minuta, da se posve skuha. Skuhanu heljdinu kašu ocijedite i ohladite. Stavite je u dublju zdjelu, dodajte joj mljeveni mak, šećer, jaja, kiselo vrhnje i dvije žlice rastopljenog maslaca i sve izmiješajte. Upotrijebite dvije kore za svako savijanje. Prvu koru poprskajte mlakom vodom i rastopljenim maslacem pa na nju stavite drugu koru i poprskajte rastopljenim maslacem, stavite nadjev od heljde i maka tako da dvije trećine kore bude prekriveno, savijte u roladu i stavite u maslacem namazani lim. To ponavljajte dok ne potrošite i tijesto i nadjev. Sve dobro namažite rastopljenim maslacem. Stavite u zagrijanu pećnicu i na srednjoj vatri pecite oko 30 minuta. Pečenu savijaču prekrijte mokrim ubrusom i nakon 30 minuta je pošećerite i narežite na komade po želji.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+503)
Ovom ukusnom starinskom savijačom posluživali su se vrijedni žeteoci na podravskim poljima, a ovo je orginalni recept.

Sastojci:

  • 60 dag tankog tijesta za savijaču
  • 30 dag heljdine kaše
  • 20 dag mljevenog maka
  • 10 dag šećera
  • 2jaja
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 20 dag maslaca
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Heljdinu kašu dobro operite, stavite je u dosta vode koju malo posolite i kuhajte 25 do 30 minuta, da se posve skuha. Skuhanu heljdinu kašu ocijedite i ohladite. Stavite je u dublju zdjelu, dodajte joj mljeveni mak, šećer, jaja, kiselo vrhnje i dvije žlice rastopljenog maslaca i sve izmiješajte. Upotrijebite dvije kore za svako savijanje. Prvu koru poprskajte mlakom vodom i rastopljenim maslacem pa na nju stavite drugu koru i poprskajte rastopljenim maslacem, stavite nadjev od heljde i maka tako da dvije trećine kore bude prekriveno, savijte u roladu i stavite u maslacem namazani lim. To ponavljajte dok ne potrošite i tijesto i nadjev. Sve dobro namažite rastopljenim maslacem. Stavite u zagrijanu pećnicu i na srednjoj vatri pecite oko 30 minuta. Pečenu savijaču prekrijte mokrim ubrusom i nakon 30 minuta je pošećerite i narežite na komade po želji.

 

Prosjek: 5 (+503)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Žaneta Zovko's

upravo napravila i naravno nisam cekala da se ohladi,morala sam probati...volim i heljdu i mak i ova kombinacija mi je super...dodala sam malo cimeta i mljevenog klincica i umjesto kiselog koristila sam slatko vrhnje .... =D> i nisam savijala kore,slagala sam jednu na drugu...

  • CIMG0888.JPG