Pečeni kunić sa krumpirom

Autor: LanaM   (palac x 16850) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
1 kunić cca 2 kg 1 mrkva 1 češnja bijelog luka 100 grama dimljene slanine malo origana, papra i soli 1-2 lovorova lista prstohvat mažurana i origana 2 dcl vode 2 dcl bijelog vina 3 veće žlice masti Prilog: 1 kg krumpira zelena salata Priprema: Kunića nožom zasjeći praveći manje rupice koje puniti komadićima mrkve ,slanine i bijelog luka.. Posoliti kunića sa svih strana, posipati origanom, mažuranom i popapriti i staviti ga u vatostralnu posudu u kojoj će se peći...Odozgo staviti listiće lovorovog lista, u posudu zatim staviti mast i vodu i staviti sve u zagrijanu pećnicu... Kada bude polupečen dodati očišćeni krumpir isječen na četvrtine i poslagati ga oko kunića kako bi upio sve okuse.. Kada se meso može probosti vilicom doliti vino i peći još par minuta, kada je gotovo izvaditi na dasku i sasjeći na komade... Ovako pećen kunić poslužiti sa zelenom salatom i bijelim vinom...   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.8 (+6)
Meso kunića je jedno od najzdravijih mesa kojim se čovjek može hraniti. Vrlo je hranjivo i zdravo jer se infektivne bolesti koje se mogu prenijeti na čovjeka rijetko javljaju kod ove vrste domaćih životinja, dok bolesti koje napadaju kunića nisu zarazne, odnosno nisu prenosive na čovjeka kao potrošača mesa. Meso kunića je 100 posto bijelo meso sa najmanjim sadržajem kolesterola i najboljim odnosom proteina. Nema jak miris kao ostala mesa pa se može prilagoditi širokom spektru međunarodnih kulinarskih ukusa. Meso kunića je vrlo bogato proteinima, te po tome prednjači u usporedbi s ostalim vrstama mesa koje koristimo u domaćinstvu, kao što su piletina, svinjetina, teletina, janjetina, govedina. Sljedeća značajna karakteristika mesa kunića je nizak sadržaj masti i kolesterola, za razliku od ostalih vrsta mesa.Meso kunića je bijelo, a prednost ove vrste mesa u odnosu na druge koje koristimo u našoj kuhinji je mali sadržaj masti i kolesterola, što ga čini pogodnim za prehranu srčanih bolesnika, starijih osoba, u dijetama s malo soli. A zbog svoje posebne vrijednosti i izuzetne hranjive kakvoće, preporuča se svima kojima je potrebna visokoproteinska prehrana.Ovo ukusno meso preporučuje se za prehranu djece, rekonvalescenata, sportaša, radnika na teškim i napornim poslovima, starijih osoba i bolesnika, a zbog veće probavljivosti, preporučuje se i pacijentima koji ne smiju konzumirati crveno meso. KULINARI I NUTRICIONISTI GA NAZIVAJU MESO NAD MESIMA!!!

Sastojci za 4 osobe:

 • 1 kunić cca 2 kg
 • 1 mrkva
 • 1 češnja bijelog luka
 • 100 grama dimljene slanine
 • malo origana, papra i soli
 • 1-2 lovorova lista
 • prstohvat mažurana i origana
 • 2 dcl vode
 • 2 dcl bijelog vina
 • 3 veće žlice masti

Prilog:

 • 1 kg krumpira
 • zelena salata

Priprema:

Kunića nožom zasjeći praveći manje rupice koje puniti komadićima mrkve ,slanine i bijelog luka..
Posoliti kunića sa svih strana, posipati origanom, mažuranom i popapriti i staviti ga u vatostralnu posudu u kojoj će se peći...Odozgo staviti listiće lovorovog lista, u posudu zatim staviti mast i vodu i staviti sve u zagrijanu pećnicu... Kada bude polupečen dodati očišćeni krumpir isječen na četvrtine i poslagati ga oko kunića kako bi upio sve okuse..
Kada se meso može probosti vilicom doliti vino i peći još par minuta, kada je gotovo izvaditi na dasku i sasjeći na komade... Ovako pećen kunić poslužiti sa zelenom salatom i bijelim vinom...

 

Prosjek: 3.8 (+6)
Link izvora / potpis autora: Dado Pavlović
 • Vaše oznake (tagovi): kunić
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)