

 
 
Jedna   guska   
3dl.  Vina 
3 zlice gustog soka od jabuke 
1 Velika jabuka 
Zacini  {so , biber,majoran}
PRIPREMA
Gusku  drzimo u pacu - Voda, sol, biber, limun najmanje tri dana mjenjajuci vodu svaki dan dok krv ne istece iz nje .
Tako pripremljenu gusku  oderemo, { skinemo kozu} pa je posolimo,pobiberimo, pazeci da svuda utrljamo so ravnomjerno,u  unutrsnjost guske stavimo 1 limun i 1 jabuku .,zalijemo vinom i omotamo alufolijom  ,pa pecemo pola sata u rerni na 180 stupnjeva ,  otkrijemo  je zalijemo sokom od jabuke i pecemo dok ne dobije zlatkastu boju pri tom  povremeno zaljevmo  sa sokom od pecenja , kad je guska pecena odlijemo masnocu  i dodamo pripremljeni grah pa pecemo oko 15min.
PRIPREMA GRAHA
300gr.  graha  potopimo u vodu i kuhamo da zrno bude mekano. Pred kraj dodamo malo soli i bibera, pa kad je kuhano ocedimo od vode nasecemo 2glavice luka ,malo cesna i ljute papricice sve to stavimo u pleh sa guskom pospemo majoranom  i pecemo pokriveno folijom jos 15min. 
NAPOMENA
nesmijemo odliti svu masnocu da grah i guska nebi bili na suhom.
 
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
 Prosjek: 4 (+197)
 
    
            
                    Napisala sam odgovor na postavljeno pitanje i dobila bedz SOS KUHAR, zahvaljujem se na tome i u znak zahvalnosti evo prilažem svoj recept "Pečena guščetina s fažolom"        
         
 
SASTOJCI 
- Jedna   guska   
- 3dl.  Vina 
- 3 zlice gustog soka od jabuke 
- 1 Velika jabuka 
- Zacini  {so , biber,majoran}
PRIPREMA
Gusku  drzimo u pacu - Voda, sol, biber, limun najmanje tri dana mjenjajuci vodu svaki dan dok krv ne istece iz nje .
Tako pripremljenu gusku  oderemo, { skinemo kozu} pa je posolimo,pobiberimo, pazeci da svuda utrljamo so ravnomjerno,u  unutrsnjost guske stavimo 1 limun i 1 jabuku .,zalijemo vinom i omotamo alufolijom  ,pa pecemo pola sata u rerni na 180 stupnjeva ,  otkrijemo  je zalijemo sokom od jabuke i pecemo dok ne dobije zlatkastu boju pri tom  povremeno zaljevmo  sa sokom od pecenja , kad je guska pecena odlijemo masnocu  i dodamo pripremljeni grah pa pecemo oko 15min.
PRIPREMA GRAHA
300gr.  graha  potopimo u vodu i kuhamo da zrno bude mekano. Pred kraj dodamo malo soli i bibera, pa kad je kuhano ocedimo od vode nasecemo 2glavice luka ,malo cesna i ljute papricice sve to stavimo u pleh sa guskom pospemo majoranom  i pecemo pokriveno folijom jos 15min. 
NAPOMENA
nesmijemo odliti svu masnocu da grah i guska nebi bili na suhom.
 
   
kombinirala sam pečenu gusku sa kruškama, jabukama, a nedavno i sa fažolom, ok je recept, sve sam prema njemu radila i držala se. Jedino nisam znala da gusku treba tako dugo držati u pacu???