Marmelada od šipka

Šipak je plod divlje ruže koji dozrijeva u jesen, a preporučuje se za punjenje palačinki i za mazanje na kruh.
Sastojci:
- oko 2 kg šipka
- 0,75 kg šećera
- 0,75 l vode
priprema:
Beru se crveni plodovi šipka, koji se prvo očiste od cvjetne stapke pa se operu i kuhaju u malo vode dok ne omekšaju, otprilike oko 45 minuta. Kuhani šipak se ocijedi i propasira, i zatim se dobivena masa izvaže i stavi kuhati oko 20 minuta. Koliko ima pasiranog šipka toliko se izvaže šećera, prelije istom tom količinom vode i stavi da prokuha u drugoj posudi. Zatim se obje tekućine spoje i nastave kuhati dok se ne zgusnu, oko 1 sat. Marmelada se ohladi, stavi u čiste i u pećnici sterilizirane staklenke, zaveže celofanom i stavi na suho i hladno mjesto do upotrebe.
- Vrijeme pripreme: 2 sata
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): marmelada od šipka / marmelada
- Sastojci: voda / šipak / šećer







Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...