Lički kiseli kupus s mesom

Autor: ErikaT   (palac x 4516) |moji recepti

1
recepti_bez_slike
75 dag suhe svinjske vratine 15 dag suhe slanine 1 kg narezanog kiselog kupusa mljevena crvena paprika (slatka) mast postupak pripreme: Meso operite i narežite na veće komade. Slaninu narežite na kockice, popržite je na masti i pospite mljevenom paprikom, pa dobivenu masnoću od prženja stavite na dno posude u kojoj ćete kuhati jela. Na tu masnoću stavite narezani kupus, a po kupusu meso i pospite poprženom slaninom. Dalje nastavite sa slaganjem u slojevima kupusa, mesa i slanine dok sve ne utrošite. Gornji sloj u posudi treba biti kupus posut poprženom slaninom. Zatim zalijte vodom da sve bude pokriveno, pa kuhajte na srednjoj vatri da se kupus i meso potpuno skuhaju. Za vrijeme kuhanja po potrebi dolijte malo tople vode. Za vrijeme kuhanja jelo nemojte miješati nego posudu samo povremeno protresite. Ovom poznatom domaćem ličkom jelu kao prilog najbolje odgovaraju ličke 'pole' - prerezani krumpir, u ljusci ispečen u pećnici. Savjet: Kada kupujete kelj pripazite da glavice budu zatvorene, neispucane i svježe. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.2 (+5)
Glavica kupusa čuda radi.... Nisam baš u djetinjstvu voljela kiseli kupus, ali baka...moja bakica, skuhala ga je najboljeg na svijetu. Skoro sam se rasplakala neki dan kad smo pospremali njezinu kuću i pronašli staru prašnjavu kuharicu. Sva ona pomalo starinska jela, bez novih aroma, sva su u kuharici, tako da sam si sad našla zanimaciju za neko dogledno vrijeme...

Sastojci:

  • 75 dag suhe svinjske vratine
  • 15 dag suhe slanine
  • 1 kg narezanog kiselog kupusa
  • mljevena crvena paprika (slatka)
  • mast

postupak pripreme:

Meso operite i narežite na veće komade. Slaninu narežite na kockice, popržite je na masti i pospite mljevenom paprikom, pa dobivenu masnoću od prženja stavite na dno posude u kojoj ćete kuhati jela. Na tu masnoću stavite narezani kupus, a po kupusu meso i pospite poprženom slaninom. Dalje nastavite sa slaganjem u slojevima kupusa, mesa i slanine dok sve ne utrošite. Gornji sloj u posudi treba biti kupus posut poprženom slaninom. Zatim zalijte vodom da sve bude pokriveno, pa kuhajte na srednjoj vatri da se kupus i meso potpuno skuhaju. Za vrijeme kuhanja po potrebi dolijte malo tople vode. Za vrijeme kuhanja jelo nemojte miješati nego posudu samo povremeno protresite. Ovom poznatom domaćem ličkom jelu kao prilog najbolje odgovaraju ličke 'pole' - prerezani krumpir, u ljusci ispečen u pećnici.

Savjet: Kada kupujete kelj pripazite da glavice budu zatvorene, neispucane i svježe.

Prosjek: 3.2 (+5)
  • Vrijeme pripreme: 1 sat
  • Broj osoba: 4
  • Sastojci: krumpir
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika admin's

kako možemo doći do tih recepata?

2
Slika korisnika dragan..'s

predivan starinski recept, pronasao sam od mojih iz Like dosta starih lickih recepata kako su spremali prije 1800 godine,.

3
Slika korisnika Martina Miketic's

=D>

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Srijemska sarma od kiselog kupusa - PROČITAJTE Kiseli i slatki ribanac s dimljenim svinjskim mesom - PROČITAJTE Sarma - PROČITAJTE Janjeća kalja - PROČITAJTE Poseban sekeli gulaš - PROČITAJTE