Karlovarský knedlík
Pravi češki dodatak u glavno jelo, napr. knedlo, vepřo, zelo - ili - svíčkovou na smetaně
Sastojci
- 250 g - bijelo pečivo (kifle)
- 30 g - maslaca
- 50 g - grubo brašno
- 2 ks - jaja
- 250 ml - mlijeko
Postupak pripreme
Jaja odvojimo od bijelaca. Maslac ostavimo otopiti. Zatim ga ulijemo u hladno mlijeko i umijšajte u žumanjke. Dan starije kifle izrezajte na kockice. Umutite iz bjeljanke tvrd snijeg.
Narezane kifle stavite u zdjelu, prelite hladnim mlijekom, dodajte sol i neko vrijeme ostavite. Zatim dajte braštno i sve zamiješajte rucima zajedno. Napokon zamiješajte tvrd snijeg.
Uradite oblik konusa, koji stavite u mokru salvetu (iz posteljine). Stavimo u vruću vodu (sa solom) i kuhamo 20 min. vrlo polako.
pa vidiš i ja radim slatkk knedliki na pari :-)
Milena, moja mama je iz Slovačkoj i radi knedlík na pari, ja tako ne radim, kuham njega u vodi. Radim takvi knedlík kao ti samo na slatko sa marmeladom ili voćem - onda radim na pari. Kad sa umakom ili kislim kupusom i pečenim svinjskim mesom, onda radim takvi sa komadima iz kifla i tako :-))).
Veronika slatki knedliki slatki se kuvaju u vrucoj vodi i kad ispadnu na povrsini su gotovi . Sloze se u tanjur i u tiganj se przi malo PREZLE na ulje i kad malo porumeni --prezla prelije se gore vrz knedlike ..Mnogo je ukusno . POZDRAV
Karlovarski knedlik--receptata ne vi e tocna -- prevod vo uvodot e -se koristi so glavno jadenje so VEPRO -svinjetina zeljo --KISELI kupus svinckovoj na smetani --SVINJETINA SA PAVLAKOM _KISELO VRHNJe TACAN RECEPT;1 jaje,2 male kasike soli ,1 mala kasika seker,40 gr kvacac, 1 kg brasno , se mesi sa vodom da stasa okolo 30 minuta testo treba da bude mekano. se deli na 4 komada ,prave se forme kako kifle - valjak . STavi se serpa sa vodom da vri i na sami vrh se stavlje mali ubrus ilimkrpa i se veze da ne bude mnogo zategnuto. Stavljaju se po 2 komada kifle na ubrus -krpa u duzini pokriva se kapakom i kuvaju se 45 minuta na pari. potom se vade na tanjur bode se viluskom da izadje para i povtori se postupak sa drugim knedlama . Kad se ohlade seku se kako Hleb stavljaju se u tanjur po 3 -4 komada okolo kiseli przeni kupus svinsko pesenje drugi garnir po zelju i nad knedle prelije se sa sosom od pecenja .Ja znam ovaj recept zato sto sam rodzena u Skovackoj i jos ga spremam . PRIJATNO
Zahvaljujem na proširenom i detaljnijem pojašnjenju.
Svako jelo ima više verzija pa tako i ovo, kušat ćemo ga na što više načina. Ugodno me iznenađuje volja za pomoći. Hvala još jednom i laka vam noć.
slazem se za kuhanje na pari. mi smo znali raditi i s bijelim kruhom, umjesto peciva, u vrijeme kada se bas i nije imalo peciva za bacanje...
da može se u bilo koji umak sa mesom ili jajom i uz kupus, oprostite meni greški na hrvatskom jeziku, trudila sam se da mi je razumijeti :-),hvala :-)
Krajem kolovoza(27_og)bio sam u Pragu iza večeru,pored ostaloga imali smo i ove knedlike.Naravno, dopale su mi se i slutio sam sastav, ali sada je tu i recept pa u akciju.Hvala na istom i puno zdravlja svima.
pa onda može uz umak od hrena i kuhanu govedinu ili druga opcija dinstano kiselo zelje sa svinjskom podkoljenicom