Karlovarský knedlík
Pravi češki dodatak u glavno jelo, napr. knedlo, vepřo, zelo - ili - svíčkovou na smetaně
Sastojci
- 250 g - bijelo pečivo (kifle)
- 30 g - maslaca
- 50 g - grubo brašno
- 2 ks - jaja
- 250 ml - mlijeko
Postupak pripreme
Jaja odvojimo od bijelaca. Maslac ostavimo otopiti. Zatim ga ulijemo u hladno mlijeko i umijšajte u žumanjke. Dan starije kifle izrezajte na kockice. Umutite iz bjeljanke tvrd snijeg.
Narezane kifle stavite u zdjelu, prelite hladnim mlijekom, dodajte sol i neko vrijeme ostavite. Zatim dajte braštno i sve zamiješajte rucima zajedno. Napokon zamiješajte tvrd snijeg.
Uradite oblik konusa, koji stavite u mokru salvetu (iz posteljine). Stavimo u vruću vodu (sa solom) i kuhamo 20 min. vrlo polako.







IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
pa vidiš i ja radim slatkk knedliki na pari :-)
Milena, moja mama je iz Slovačkoj i radi knedlík na pari, ja tako ne radim, kuham njega u vodi. Radim takvi knedlík kao ti samo na slatko sa marmeladom ili voćem - onda radim na pari. Kad sa umakom ili kislim kupusom i pečenim svinjskim mesom, onda radim takvi sa komadima iz kifla i tako :-))).
Veronika slatki knedliki slatki se kuvaju u vrucoj vodi i kad ispadnu na povrsini su gotovi . Sloze se u tanjur i u tiganj se przi malo PREZLE na ulje i kad malo porumeni --prezla prelije se gore vrz knedlike ..Mnogo je ukusno . POZDRAV
Karlovarski knedlik--receptata ne vi e tocna -- prevod vo uvodot e -se koristi so glavno jadenje so VEPRO -svinjetina zeljo --KISELI kupus svinckovoj na smetani --SVINJETINA SA PAVLAKOM _KISELO VRHNJe TACAN RECEPT;1 jaje,2 male kasike soli ,1 mala kasika seker,40 gr kvacac, 1 kg brasno , se mesi sa vodom da stasa okolo 30 minuta testo treba da bude mekano. se deli na 4 komada ,prave se forme kako kifle - valjak . STavi se serpa sa vodom da vri i na sami vrh se stavlje mali ubrus ilimkrpa i se veze da ne bude mnogo zategnuto. Stavljaju se po 2 komada kifle na ubrus -krpa u duzini pokriva se kapakom i kuvaju se 45 minuta na pari. potom se vade na tanjur bode se viluskom da izadje para i povtori se postupak sa drugim knedlama . Kad se ohlade seku se kako Hleb stavljaju se u tanjur po 3 -4 komada okolo kiseli przeni kupus svinsko pesenje drugi garnir po zelju i nad knedle prelije se sa sosom od pecenja .Ja znam ovaj recept zato sto sam rodzena u Skovackoj i jos ga spremam . PRIJATNO
Zahvaljujem na proširenom i detaljnijem pojašnjenju.
Svako jelo ima više verzija pa tako i ovo, kušat ćemo ga na što više načina. Ugodno me iznenađuje volja za pomoći. Hvala još jednom i laka vam noć.
slazem se za kuhanje na pari. mi smo znali raditi i s bijelim kruhom, umjesto peciva, u vrijeme kada se bas i nije imalo peciva za bacanje...
da može se u bilo koji umak sa mesom ili jajom i uz kupus, oprostite meni greški na hrvatskom jeziku, trudila sam se da mi je razumijeti :-),hvala :-)
Krajem kolovoza(27_og)bio sam u Pragu iza večeru,pored ostaloga imali smo i ove knedlike.Naravno, dopale su mi se i slutio sam sastav, ali sada je tu i recept pa u akciju.Hvala na istom i puno zdravlja svima.
pa onda može uz umak od hrena i kuhanu govedinu ili druga opcija dinstano kiselo zelje sa svinjskom podkoljenicom