Imotska torta
Sastojci:
Tijesto:
- 20 dag brašna
- 14 dag maslaca
- 6 dag šećera
- 1 žumanjak ili malo jaje
Nadjev:
- 5-6 jaja
- 25 dag šećera
- 25 dag badema
- maraskino
- limunova korica
- 1 vanilin-šećer
Priprema:
Od brašna, margarina, šećera i žumanjka umijesite prhko tijesto, razvaljajte tanko i obložite dno i stranice oblika za tortu. Preostali dio tijesta razvaljajte i izrežite ukrasnim kotačićem trake široke oko 1 cm.
Nadjev: Jaja sa šećerom pjenasto izmiješajte, dodajte mljevene bademe, maraskino, limunovu koricu i vanilin-šećer. Sve dobro izmiješajte i nalijte na tijesto u pripremljeni oblik za torte. Po vrhu nadjeva složite ukrasnu mrežu od tijesta izrezanog u trake, a na svakom mjestu gdje se trake križaju utisnite po jedan oguljeni badem pa stavite peći u vruću pećnicu na temperaturu od 200°C oko 45-50 minuta (ako naglo žuti, pokrijte papirom). Kad je gotova, ostavite je u isključenoj i otvorenoj pećnici dok se ne ohladi.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): torta / Torte / torte i slastice
- Sastojci: badem / šećer / maslac / margarin / maraskino / limunova korica / jaja / brašno / bademi / vanilin šećer