Havana torta

recepti_bez_slike
6 bjelanjaka 30 dkg šećera 80 g mljevenog lješnjaka ( po želji se može prije malo prepržiti) 3 g cimeta Krema: 70 g šećera 25 želatina (može u prahu ili u listićima) 2 g cimeta 1,25 dl soka od trešanja 1.25 dl mljeka 4 žumanjka 300 g slatkog vrhnja Kora za podlogu: 200 g brašna 70 g šećera 130 g margarina 1 jaje 1 žličica praška za pecivo Priprema: Kore od bjelanjaka: Bjelanjke i šećer umutiti na pari, dodati cimet i mljevene lješnjake. Premazati maslacom lim za pečenje i posipati ga brašnom. Ispeći 3 okrugle kore. Ako prvi put radite ovu tortu i niste sigurni hoćete li dobro rasporediti smjesu na tri jednaka dijela da bi dobili jednake kore, možete svaku koru posebno napraviti sa po 2 bjelanjka, 110 g šećera, 25 g mljevenih lješnjaka i 1 g cimeta ( jedna mala žličica) i tako tri puta. Kore se trebaju peći na jako slaboj vatri (tako da se više suše nego peku.) Krema:želatin staviti u sok od trešanja, dodati cimet i šećer( ako je želatin u listićima onda ostaviti nekoliko minuta da stoji) i staviti da prokuha u stalno mješanje. Istovremeno u drugu posudu staviti mljeko da prokuha, zatim skinuti sa vatre i dodati umućena žumanjca uz stalno mješanje. Sastaviti žele i mlijeko i vratiti na vatru na još oko 1 minute uz stalno mješanje. Dignuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Kad se ohladilo dodati toj smjesi umućen šlag ili slatko vrhnje i sve do to izmješati ručno (ne mikserom). Kora za podlogu: Zamjesiti i razviti 1 koru da bude iste veličine kao što su kore od bjelanjaka. Ispeći koru i kad se malo ohladi premazati je sa džemom od šipka. Na tortu je najbolje stavljati kremu dok je jos u kalupu ili limu za pečenje i to ovim redom: prvo staviti bijelu koru pa kremu i tim redom dalje dok se ne potroše bijele kore. Na kraju na zadnju bijelu koru staviti samo koru za podlogu koja je premazana sa džemom. Zatim dobro ohladiti u frižderu. Prije služenja tortu treba izvaditi iz kalupa tako da kora za podlogu bude sad na dnu. Torta se može premazati skroz sa kremom koja nam je preostala (prilikom stavljanja kreme malo ostaviti za to). Ugrijati jednu oblatnu, izmrviti je malo krupnije i time posuti cijelu tortu. Odozgo posipati šećerom u prahu i ukrasiti sa šlagom i trešnjama iz kompota, tako da na svakom komadu torte bude kuglica sa šlagom i jedna trešnja. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.5 (+2)
Havana torta je dosta zahtjevna i zahtjeva malo dulju pripremu, ali se definitivno isplati.

Kora od bjelanjaka:

 • 6 bjelanjaka
 • 30 dkg šećera
 • 80 g mljevenog lješnjaka ( po želji se može prije malo prepržiti)
 • 3 g cimeta

Krema:

 • 70 g šećera
 • 25 želatina (može u prahu ili u listićima)
 • 2 g cimeta
 • 1,25 dl soka od trešanja
 • 1.25 dl mljeka
 • 4 žumanjka
 • 300 g slatkog vrhnja

Kora za podlogu:

 • 200 g brašna
 • 70 g šećera
 • 130 g margarina
 • 1 jaje
 • 1 žličica praška za pecivo

Priprema:

Kore od bjelanjaka: Bjelanjke i šećer umutiti na pari, dodati cimet i mljevene lješnjake. Premazati maslacom lim za pečenje i posipati ga brašnom. Ispeći 3 okrugle kore.
Ako prvi put radite ovu tortu i niste sigurni hoćete li dobro rasporediti smjesu na tri jednaka dijela da bi dobili jednake kore, možete svaku koru posebno napraviti sa po 2 bjelanjka, 110 g šećera, 25 g mljevenih lješnjaka i 1 g cimeta ( jedna mala žličica) i tako tri puta.
Kore se trebaju peći na jako slaboj vatri (tako da se više suše nego peku.)
Krema:želatin staviti u sok od trešanja, dodati cimet i šećer( ako je želatin u listićima onda ostaviti nekoliko minuta da stoji) i staviti da prokuha u stalno mješanje. Istovremeno u drugu posudu staviti mljeko da prokuha, zatim skinuti sa vatre i dodati umućena žumanjca uz stalno mješanje.
Sastaviti žele i mlijeko i vratiti na vatru na još oko 1 minute uz stalno mješanje. Dignuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Kad se ohladilo dodati toj smjesi umućen šlag ili slatko vrhnje i sve do to izmješati ručno (ne mikserom).
Kora za podlogu: Zamjesiti i razviti 1 koru da bude iste veličine kao što su kore od bjelanjaka. Ispeći koru i kad se malo ohladi premazati je sa džemom od šipka.
Na tortu je najbolje stavljati kremu dok je jos u kalupu ili limu za pečenje i to ovim redom: prvo staviti bijelu koru pa kremu i tim redom dalje dok se ne potroše bijele kore.
Na kraju na zadnju bijelu koru staviti samo koru za podlogu koja je premazana sa džemom. Zatim dobro ohladiti u frižderu. Prije služenja tortu treba izvaditi iz kalupa tako da kora za podlogu bude sad na dnu. Torta se može premazati skroz sa kremom koja nam je preostala (prilikom stavljanja kreme malo ostaviti za to). Ugrijati jednu oblatnu, izmrviti je malo krupnije i time posuti cijelu tortu. Odozgo posipati šećerom u prahu i ukrasiti sa šlagom i trešnjama iz kompota, tako da na svakom komadu torte bude kuglica sa šlagom i jedna trešnja.

Prosjek: 3.5 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika ninja81's

Dobrodošao gospon Klaić.

aaaaaaaca!

2
Slika korisnika Kitakaljenta's

...i plus...ako se pita, onda treba znak ?
Treba veliko slovo na pocetku recenice, i u biti tu su dvije odvojene recenice.

3
Slika korisnika Kitakaljenta's

Pise se "li mi" umjesto "limi".

4
Slika korisnika Nepoznati korisnik's

mozete limi objasniti 1.25 soka od tresanja i 1.25 mlijeka nije li to jako puno