1 kg mljevenog mesa (kombiniram 1/2 kg pilećeg i 1/2 kg miješanog)
2 srednje glavice luka (jako sitno nasjeckanog)
8 žlica očišćene obične riže
2 žlice vegete
1/2 žlice soli
na vrh žlice papra
2 jaja
po prstohvat suhih začina (origano, majčina dušica, mažuran)
po želji 1 češanj češnjaka i malo peršina (sitno nasjeckanih)
Sve sastojke dobro rukama izmiješati
Sastojci za čufte:
1 kg mljevenog mesa (kombiniram 1/2 kg pilećeg i 1/2 kg miješanog)
2 srednje glavice luka (jako sitno nasjeckanog)
8 žlica očišćene obične riže
2 žlice vegete
1/2 žlice soli
na vrh žlice papra
2 jaja
po prstohvat suhih začina (origano, majčina dušica, mažuran)
po želji 1 češanj češnjaka i malo peršina (sitno nasjeckanih)
Sve sastojke dobro rukama izmiješati i ostaviti u frižideru na 1h.
Sastojci za sos:
0,5 dl ulja
1 l paradajz sosa
3 dl vode
1/2 žlice šećera
1/2 žlice vegete
1,5 žlicu brašna
soli i papra prema ukusu
PRIPREMA:
U veliku ranglu staviti ulje, par.sos i vodu, pustiti da na srednjoj vatri prokuha. Dodati šećer, smanjiti vatru i u ključalo dodavati okruglice smjese mljevenog mesa veličine manjeg jajeta.
Kad provrije smanjiti vatru i kuhati oko 50 min u polupokrivenoj posudi. Tijekom kuhanja pažljivo promiješati nekoliko puta.
U šalici promiješati brašno sa 1 dl vode i ulijati u ključali sos lagano miješajući, dodati vegetu i prema ukusu soli i papra, pa pustiti da se sve još kuha 10-tak min. ( probati okruglicu da li je riža skuhana!). Ako želite rijeđe dolijte oko 1dl vruče vode.
Ako ne želite šećeriti sos, podinstajte manju glavicu luka pa dalje radite isto. Nevolite li puno par.sosa oduzmite ga 2dl i zamijenite vodom.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.3 (+39)
‹ Mornarski složenac
najbolji recept
Ovo je super za današnji tempo života, jer ako napravite veću količinu možete zamrznuti u više posuda i po potrebi vaditi...kao prilog ja mijenjam pire krumpir i tjesteninu!
Sastojci za čufte:
- 1 kg mljevenog mesa (kombiniram 1/2 kg pilećeg i 1/2 kg miješanog)
- 2 srednje glavice luka (jako sitno nasjeckanog)
- 8 žlica očišćene obične riže
- 2 žlice vegete
- 1/2 žlice soli
- na vrh žlice papra
- 2 jaja
- po prstohvat suhih začina (origano, majčina dušica, mažuran)
- po želji 1 češanj češnjaka i malo peršina (sitno nasjeckanih)
Sve sastojke dobro rukama izmiješati
Sastojci za čufte:
- 1 kg mljevenog mesa (kombiniram 1/2 kg pilećeg i 1/2 kg miješanog)
- 2 srednje glavice luka (jako sitno nasjeckanog)
- 8 žlica očišćene obične riže
- 2 žlice vegete
- 1/2 žlice soli
- na vrh žlice papra
- 2 jaja
- po prstohvat suhih začina (origano, majčina dušica, mažuran)
- po želji 1 češanj češnjaka i malo peršina (sitno nasjeckanih)
Sve sastojke dobro rukama izmiješati i ostaviti u frižideru na 1h.
Sastojci za sos:
- 0,5 dl ulja
- 1 l paradajz sosa
- 3 dl vode
- 1/2 žlice šećera
- 1/2 žlice vegete
- 1,5 žlicu brašna
- soli i papra prema ukusu
PRIPREMA:
U veliku ranglu staviti ulje, par.sos i vodu, pustiti da na srednjoj vatri prokuha. Dodati šećer, smanjiti vatru i u ključalo dodavati okruglice smjese mljevenog mesa veličine manjeg jajeta.
Kad provrije smanjiti vatru i kuhati oko 50 min u polupokrivenoj posudi. Tijekom kuhanja pažljivo promiješati nekoliko puta.
U šalici promiješati brašno sa 1 dl vode i ulijati u ključali sos lagano miješajući, dodati vegetu i prema ukusu soli i papra, pa pustiti da se sve još kuha 10-tak min. ( probati okruglicu da li je riža skuhana!). Ako želite rijeđe dolijte oko 1dl vruče vode.
Ako ne želite šećeriti sos, podinstajte manju glavicu luka pa dalje radite isto. Nevolite li puno par.sosa oduzmite ga 2dl i zamijenite vodom.