Zagorski štrukli

7 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Zagorski štrukli

gordana traži recept za zagorske štrukle

Slika korisnika rockiva's
Offline
Pridružen/a: 17/06/2011

TIJESTO: 0,40 kg brašna, 0,006 kg soli, 0,002 l limunova soka, 0,20 kg vode (tople), 0,02 l ulja, 1 krupno jaje.

NADJEV: 0,40 kg svježeg kravljeg sira, 0,01 kg soli, 0,05 kg maslaca, 0,15 l slatkog vrhnja (ili kiselog), 0,02 kg mrvica od kruha, 2 jajeta.

PRIPREMANJE TIJESTA: Od brašna, jajeta, soli, limunova soka i vode zamijesi se tijesto da otpada od daske i ruke te da bude mjehurasto, stavi se na pobrašnjenu dasku i premaze uljem da se ne okori, te se pusti stajati 3/4 sata. Stol se prekrije stolnjakom i pospe brašnom. Tijesto se izvuče na jednu i drugu stranu stola po duljini, koliko se lako da vući. Valjkom se izravna da se valja samo po duljini, namaze se rastopljenom mašću i sa svih se strana polagano vuče tako da se najprije dobije duljina stola, a onda se izvlači u širinu. Izvlači se tako dugo dok se da, tj. dok još ne puca rub. Nakon toga se rub odreže (ako se tom rubu doda još malo vode i dobro izmiješa, pa se pusti 3/4 sata stajati, dat će se razvlačiti kao i ono prvo), a tijesto se pusti najmanje 10 minuta sušiti, pa se poškropi rastopljenom mašću.

PRIPREMANJE NADJEVA: Sir se protisne kroz sito, dodaju se sol i jaja i dobro se izmiješa. Taj se nadjev namaze na trećinu tijesta razvučenog po duljini stola i osušenog, preklopi se tijesto koje visi preko stola pa se savije preko nadjevenoga dijela tijesta. Onda se tanjurom izrežu 10 cm dugi komadi te se u slanoj kipućoj vodi kuhaju 5 minuta, izvade iz vode, slože u vatrostalnu zdjelu, preliju vrhnjem, pospu mrvicama i rastopljenim maslacem, pa peku u srednje vrućoj pećnici dok ne dobiju lijepu rumenu boju.

dobar tek!!!

Slika korisnika Gregurović's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

Hvala bogu što izmisli Zagorce, a njima hvala što izmisle ovo divno predjelo, koje ponekad u kombinaciji s šećerom i prezlima nude i kao slatki desert.

Kad se sjetim svih tih svadbi, i kojekakvih zabava gdje su se nudile štrukle na meniu, mogu vam reći da su od većine njih još i one zaleđene od Leda bile najbolje. Ipak bez premca su one hotela "Esplanade".

Još jedna stvar prije nego što pređemo na samu izvedbu. Uz štrukle ćemo ponuditi srednje jaka suha bijela vina, a može i ružice!

Izmiješati čvrsto tijesto od brašna, jednog jaja, žlice ulja i nešto malo slane vode. Miješajte dok se ne pojave mjehurići, a onda oblikujte loptu kojoj površinu premažite uljem da se ne zasuši kad je pokrijete toplim ubrusom. Neka pokriveno stoji 10-15 minuta, dok vi radite nadjev.

Sir izmiješajte s ostalim jajima, solju i 10 dag rastopljenog maslaca. Miješati sve dok masa ne postane glatka. Odstajalo tijesto razvući na pobrašnjelom stolu, tanko do debljine svilenog papira. Krenite ga postepeno mazati nadjevom, ravnomjerno ga raspoređujući po tijestu. Poprskati sve s 10 dag rastopljenog maslaca, a onda pažljivo zarolati. Štrukli se sijeku najbolje rubom tanjura. Trebalo bi ih ispasti dvadeset.

Prvo ih treba skuhati u vreloj slanoj vodi oko 10 minuta. Onda ih stavimo u posudu za pećnicu, prethodno premazanu uljem, pospemo ostatak maslaca i dobro zalijemo vrhnjem. Što se tiče vrhnja, ja najviše volim kombinaciju kiselog i slatkog.

Peći u pećnici na 180-200 C cca 20-30 minuta, odnosno do zlatno žute boje. Pošto su one izuzetno zasitne normativ za osobu su dva, a ponekad čak i jedna štrukla. (40 dag obavezno prosijanog brašna, 1,2 kg svježeg kravljeg sira, 25 dag rastopljenog maslaca, 5 jaja, 1 litra kombinacije kiselog i slatkog vrhnja, ili samo kiselog ili samo slatkog vrhnja, 0,2 dag soli, ulje)

 Moji Grgići i ja volimo kuhati. 

Slika korisnika goca's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

Ovaj recept sam dobila u dvorcu Bežanec prije nekoliko godina dok smo tamo bili na ručku. Naime, zamolila sma vlasnika da zamoli kuhara da oda svoju tajnu :)

Kuhani zagorski štrukli "Bežanec":

Sastojci: oštro brašno, jaja, voda, sir i vrhnje, ulje, sol, ukrasni peršin, rep, sok od crvena kupusa, krušne mrvice.

Opis: Razvučeno tijesto nadjenemo smjesom sira, vrhnja, soli i žumancem jaja. Savijeno nadjeveno tijesto izrežemo na porcije, te zatvorivši rubove kuhamo u slanoj vodi pet minuta. Na topli tanjur postavimo dekoraciju od repe u obliku ruže obojane sokom od crvenog kupusa, a sa strane ukrasni peršin. Štrukle prelijemo poprženim mrvicama.

Slika korisnika davorka's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

moram priznati da varam sa kupljenim pa ih samo zapečem.

Znači: 8 komada smrznutih štrukli, 500 ml mlijeka, 1 žlica sjeckanog peršina, 30 g maslaca, 300 ml kiselog vrhnja, 100 ml vrhnja za kuhanje, 1 jaje i sol.

U lonac ulijem mlijeko, dodam dva puta više vode, malo posolim i ostavim da zavrije. Zatim u vrelu tekućinu dodam sjeckani peršin i smrznute štrukle, te ih kuham 10-ak minuta. Potom štrukle ocijedim, složim u maslacem namašćenu vatrostalnu posudu i prelijem posoljenom mješavinom kiselog vrhnja, vrhnja za kuhanje i žutanjka. Ovako pripremljene štrukle stavim peći u zagrijanu pećnicu, na srednju razinu, na 200°C, 30-ak minuta.

Slika korisnika Zora's
Offline
Pridružen/a: 25/05/2011

Recept skroz najasan. Najprije se tijesto razvlači po duljini stola, pa po širini, a onda nadjev na trečinu tijesta po duljini stola, pa se onda nešto preklopi preko stola. Pa nije to štrudla da se mora razvlačiti tanko tijesto preko stola.
Tjesto za štrukle je kud i kamo deblje i koliko sam gledala na TV puno je to jednostavnije, bez otklopi, preklopi, zaklopi.
Neču ga probati hvlala.
Ima li što jednostavnije?

Slika korisnika naata's
Offline
Pridružen/a: 13/10/2011

Točno je da je tijesto malo deblje (nije to burek sa sirom pa da bude tanko), jest da moja mama uvijek radi samo zapečene, bez kuhanja.
Ja još nisam radila sa domaćim vučenim tijestom, ali znam da kad tijesto odstoji 15-tak min. razvalja se preko stola poput pravokutnika, stavi se nadjev uzduž dulje strane i dva puta preklopi - dobijete dugačku 'savijaču' široku 6-7 cm , cijelom dužinom uz rub preklopljenog dijela odrežete tijesto pa ponovite dok ne dođete do kraja tijesta. Tu 'savijaču' režite tanjurom ili okruglim rezačem za pizzu na duljinu oko 10 cm, posložite na namašćeni protvan ili ga obložite pek-papirom, prelijte domaćim vrhnjem od kumica s placa ( ako ih nemate, dobro je i Vindijino Kiselo vrhnje za svježi sir, jako je slično domaćem) i pecite na 230°C oko 40 min. Provjerit ću sastojke i količinu pa se javim.
Nikakvo vučenje tijesta i rezanje rubova ili mašćenje - tako moja svekrva radi burek!!!

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija