jela od šampinjona

3 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika Sara's
Offline
Pridružen/a: 19/11/2010
jela od šampinjona

Moj dečko i ja obožavamo ove gljive, ali ih uglavnom spremam na dva-tri ista načina, a dobro bi mi došlo osvježenje u kuhinji. Molim vas recepte i ideje što sa šampinjonima.

Slika korisnika Luce's
Offline
Pridružen/a: 19/11/2010

zbog vegetarijanskog načina prehrane šampinjoni i ostale gljive su dosta zastupljeni u moj jelovniku. Evo par recepata koje najčešće spremam, a možeš staviti koje god gljive želiš.

RIŽOTO S GLJIVAMA

Sastojci: 35 dkg riže, litra vode, žlica vegete, 5 dkg maslaca, 30 dkg gljiva, pola glavice luka, 8 žlica ulja, 10 dkg parmezana, pola dcl bijelog vina.

Priprema: Na ulju popržite sjeckani luk i gljive izrezane na listiće. Zalite ih vinom i pustite da vino ispari. Nakon toga dodajte rižu koju ste prethodno skuhali u vodi s vegetom. Lagano promiješajte, dodajte maslac i parmezan.

TJESTENINA U UMAKU OD ŠAMPINJONA

Sastojci: 20 dkg bilo koje tjestenine, 25 dkg šampinjona, pola dcl vrhnja za kuhanje, maslac, papar, 10 kapara, majčina dušica, peršin, žličica vegete, žlica škrobnog brašna.

Priprema: U tavi rastopite maslac, dodajte narezane šampinjone. Nakon što ste ih propirjali stavite žlicu škrobnog brašna promiješajte te dodajte vrhnje za kuhanje, jednu žličicu vegete, kapare, papar, majčinu dušicu i peršin. Na laganoj vatri kuhajte oko pet minuta i poslužite uz tjesteninu koji ste skuhali.

JAJA SA ŠAMPINJONIMA  ZAPEČENIM U PEĆNICI

15 dg šampinjona, 8 tvrdo kuhanih jaja, glavica luka, 3 dcl kiselog vrhnja, 10 dkg naribanog sira trapista, žlica brašna , 2 dcl mlijeka, 2 žlice mrvica, peršinov list, ulje, vegeta, papar, sol.

Priprema: Šampinjone pažljivo očistite, obrišite papirnatim ubrusom i narežite na tanke listiće. Na ulju popržite nasjeckani luk, dodajte narezane šampinjone, pa zajedno pirjajte da gljive omekšaju i da tekućina, koju za vrijeme pirjanja puste, ispari. Posipajte ih brašnom, zalijte hladnim mlijekom, dodajte sjeckani peršinov list, posolite, popaprite, posipajte vegetom i pustite da zakipi. Zatim posudu maknite s vatre. Na dno odgovarajuće vatrostalne posude koju ste prethodno namastili, slažite polovicu količine na kolute narezanih jaja, preko njih prelijte pripremljene gljive u umaku, posipajte mrvicama poprženim na ulju, a preko njih, poredajte drugu polovinu narezanih jaja. Sve prelijte kiselim vrhnjem, posipajte naribanim trapistom i zapecite u pećnici oko 15 minuta.

Slika korisnika mamica's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

Obično spremam pileća prsa u umako od šampinjona:
Sastojci:
pola kile pilećih prsa
8 dkgvmaslaca
40 dkg šampinjona iz konzerve ili svježe
3 dkg oštrog brašna
3 dcl mlijeka
2 dcl vrhnja za kuhanje
10 dkg sira gouda
malo soli.

Priprema:
Pileća prsa narežite na tanke trakice i začinite vegetom. Ostavite stajati u hladnjaku oko pola sata da se vegeta upije.
Piletinu popecite na pola zagrijanog maslaca dok ne bude zlatnožute boje s obje strane. U međuvremenu na preostaloj količini maslaca propirjajte na ploške narezane šampinjone (pirjajte tako dugo dok sva tekućina ne ishlapi).
Pečenu piletinu izvadite iz tavice i stavite na toplo mjesto.
U tavicu u kojoj se pekla piletina dodajte brašno i vruće mlijeko, te miješajte pjenjačom na laganoj vatri da se ne naprave grudice. Dodajte i vrhnje za kuhanje, te naribani sir. Kuhajte na laganoj vatri dok se sir ne otopi.
Na kraju umiješajte piletinu i gljive, kratko prokuhajte i poslužite uz njoke ili široke rezance.

Ovo jelo morate probati, mi ga vrlo često spremamo, pogotovo kad imamo goste na ručku.

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija