6 bjelanaca
150 gr. secera u prahu
150 gr. kokosovog brasna
pola kesice praska za pecivo
1 kasika brasna
Priprema kore:
U bjelance dodati prstohvat soli kako bi se snijeg bolje istukao da postane cvrst a tek onda dodavati pomalo secera. Kad je snijeg dobro izmjesan dodati ostale sastojke (kokosovo brasno, brasno i prasak za pecivo) i sve lagano i prozracno umutiti rukom (nikako mikserom jer ce tijesto da se spusti i bice tvrdo).
Smjestu istresti u veci lim (tepsiju) na kojem je prethodno stavljen papir za pecenje i peci 2o-ak minuta na srednje jakoj temperaturi (dok ova kora ne dobije njezno zlatnu boju). Ispecenu koru ohladiti, lagano skinuti papir za pecenje a zatim prerezati na dva dijela.
Potrebno za nadjev:
2 pudinga od vanilije +100 gr. secera
2 pudinga od cokolade + 100 gr. secera (po zelji mozete dodati cokoladu za kuhanje ili kakao prilikom kuhanja)
6 zumanaca + 200 gr secera
200 gr. putera (ili 200 gr. margarina za kreme) + 200 gr. secera u prahu
1 litar mlijeka
10-ak cokoladnih bananica
ekstrakt vanilije i ekstrakt ruma
Priprema nadjeva:
2 pudinga od cokolade i secer skuhati u pola litra mlijeka, 2 pudinga od vanilije i secer skuhati u pola litra mlijeka te ih ostaviti da se dobro ohlade. 6 zumanaca dobro izmutiti sa secerom a zatim ih skuhati na pari dok ne postanu gusca i dok se secer ne otopi a potom ih ohladiti. Puter ili margarin izmjesati sa secerom te u njega dodati ohladjena zumanca skuhana na pari te dobro izmjesati dok se ne dobije jednolicna krema. Smjesu putera i zumanaca popoloviti pa pola dodati u puding od vanilije a drugu polovicu u cokoladni puding. U smjesu sa vanilijinim pudingom dodati ekstrakt vanilije a u cokoladni dodati izlomjenje na sitnije komadice cokoladne bananice i malo ekstrakta ruma te sve njzno izmjesati mikserom.
Prvu kokosovu koru premazati sa cokoladnim pudingom prekriti drugom korom pa potom dodati kremu od vanilinog pudinga. Torta se moze zavrsiti posipanjem kakaom i secerom u prahu ili klasicnom cokoladnom glazurom preko koje se pospe malo kokosa ili pak glazurom od bjele cokolade.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 2 (+1)
Ova torta je jednostavna za pripremanje i jako je ukusna. sa dodavanjem manje količine šećera mogu je čak jesti i oni koji gledaju na kalorije.....
Potrebno za kore:
- 6 bjelanaca
- 150 gr. secera u prahu
- 150 gr. kokosovog brasna
- pola kesice praska za pecivo
- 1 kasika brasna
Priprema kore:
U bjelance dodati prstohvat soli kako bi se snijeg bolje istukao da postane cvrst a tek onda dodavati pomalo secera. Kad je snijeg dobro izmjesan dodati ostale sastojke (kokosovo brasno, brasno i prasak za pecivo) i sve lagano i prozracno umutiti rukom (nikako mikserom jer ce tijesto da se spusti i bice tvrdo).
Smjestu istresti u veci lim (tepsiju) na kojem je prethodno stavljen papir za pecenje i peci 2o-ak minuta na srednje jakoj temperaturi (dok ova kora ne dobije njezno zlatnu boju). Ispecenu koru ohladiti, lagano skinuti papir za pecenje a zatim prerezati na dva dijela.
Potrebno za nadjev:
- 2 pudinga od vanilije +100 gr. secera
- 2 pudinga od cokolade + 100 gr. secera (po zelji mozete dodati cokoladu za kuhanje ili kakao prilikom kuhanja)
- 6 zumanaca + 200 gr secera
- 200 gr. putera (ili 200 gr. margarina za kreme) + 200 gr. secera u prahu
- 1 litar mlijeka
- 10-ak cokoladnih bananica
- ekstrakt vanilije i ekstrakt ruma
Priprema nadjeva:
2 pudinga od cokolade i secer skuhati u pola litra mlijeka, 2 pudinga od vanilije i secer skuhati u pola litra mlijeka te ih ostaviti da se dobro ohlade. 6 zumanaca dobro izmutiti sa secerom a zatim ih skuhati na pari dok ne postanu gusca i dok se secer ne otopi a potom ih ohladiti. Puter ili margarin izmjesati sa secerom te u njega dodati ohladjena zumanca skuhana na pari te dobro izmjesati dok se ne dobije jednolicna krema. Smjesu putera i zumanaca popoloviti pa pola dodati u puding od vanilije a drugu polovicu u cokoladni puding. U smjesu sa vanilijinim pudingom dodati ekstrakt vanilije a u cokoladni dodati izlomjenje na sitnije komadice cokoladne bananice i malo ekstrakta ruma te sve njzno izmjesati mikserom.
Prvu kokosovu koru premazati sa cokoladnim pudingom prekriti drugom korom pa potom dodati kremu od vanilinog pudinga. Torta se moze zavrsiti posipanjem kakaom i secerom u prahu ili klasicnom cokoladnom glazurom preko koje se pospe malo kokosa ili pak glazurom od bjele cokolade.
Link izvora / potpis autora: New Caledonia with love