Čokoladna pita sa skutom
Sastojci:
Za tijesto:
- 165 g glatkoga brašna
- 100 g maslaca
- 85 g šećera
- 1 veliko jaje
- ¼ žličice praška za pecivo (ako želite)
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- Sol
Za kremu:
- 150 g skute
- 30 g maslaca, rastopljenoga i ohlađenog
- 35 gšećera
- 10 gglatkoga brašna, prosijanoga
- Sol
- ½ žličice ekstrakta vanilije
Za čokoladnu kremu (ganache):
- 100 ml slatkoga vrhnja
- 10 ml meda svijetle boje
- 100 g tamne čokolade
Priprema:
Pripremite tijesto. Električnim mikserom kremasto umutite maslac i šećer pa umiješajte prstohvat soli, jaje i ekstrakt vanilije.
Prosijte brašno i prašak za pecivo, dodajte ih smjesi od maslaca i šećera pa kratko mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte tijesto u disk i prekrijte ga prozirnom folijom pa stavite u hladnjak na 1 sat. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Na čistoj, pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na 3 mm debljine. Pobrašnite kalup za pite s pomičnim dnom i stavite razvaljano tijesto u njega.
Za nadjev, protisnite skutu kroz cjedilo sa sitnim rupicama, a zatim je u zdjeli pomiješajte sa šećerom, ekstraktom vanilije i prstohvatom soli. Dodajte brašno pa maslac. Dobro pomiješajte pa rasporedite po tijestu u kalupu za pite i pecite 25 do 30 minuta. Ohladite pa izvadite pitu iz kalupa. Za čokoladnu kremu, nasjeckajte čokoladu i stavite je u zdjelu. U lonac ulijte slatko vrhnje i med pa kuhajte dok tekućina ne zakipi, a onda njome prelijte čokoladu. Miješajte dok ne dobijete glatku, baršunastu kremu. Ostavite da se ohladi pa ulijte u kalup za pite (krema bi trebala doći do ruba kalupa).
Stavite u hladnjak na barem 1 sat.
Recept je preuzet iz knjige "Deserti – Academia Barilla "
Talijanske slastice za istinske sladokusce.Gotovo svi deserti u ovoj knjizi najbolje su od svake regije, deserti koji su s godinama prerasli u poslastice cijeloga talijanskog naroda – poput cannola – remek-djela sicilijanskoga umijeća izrade slatkoga tijesta; izvorne pastiere – uskršnje pite, jednoga od napuljskih simbola sreće; rustikalne sbrisolone – mrvičastoga kolača od badema, neprikosnovenoga ponosa Mantove; i krepkoga pijemontskoga boneta, čvrstoga pudinga od amaretta.
Želite kupiti ovu knjigu? Kliknite ovdje: Deserti – Academia Barilla
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice
- Sastojci: ekstrakt vanilije / maslac / med / slatko vrhnje / sol / tijesto







Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...