Grčka gnijezda

Autor: Etnomama   (palac x 10047) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
50 dag brašna 4 dag kvasca 1/4 mlakog mlijeka 5 dag maslaca 1 jaje malo soli Uz sastojke za tijesto pripremite i: 18 tvrdo kuhanih jaja (5 minuta) 1 žutanjak maslac za lim Kako "svijati gnijezda": Premažite lim maslacem. Prosijte brašno u posudu, u sredini načinite udubinu. U nju razmrvite maslac, dodajte mlijeko i s malo brašna zamijesite kvas. Neka pokriven uzlazi 15 minuta. Otopite maslac, umiješajte mu jaje, sol i šećer, pa to dodajte uzašlom kvasu. S preostalim brašnom umijesite suho tijesto. Neka uzlazi još 15 min. Narežite ga u komade teške oko 5 dag. Pobrašnjenim rukama oblikujte kugle, koje razvaljajte u 50 cm dugačke kobasice. Zavijte ih, polegnite krajeve u križ. Presavijte u sredini, spiralno savijte jedan oko drugog, pa krajeve tijesta provucite kroz omču na početku. Polegnite gnijezda na lim, premažite ih umućenim žumanjkom i svakome u sredinu utisnite jaje. Neka uzlaze 10 min. Zagrijte pećnicu na 210 stupnjeva Celzija. Pecite gnijezda 15-20 min na drugoj prečki odozdo. Jaja u ispečenim gnijezdima išarajte raznobojnim vodenim ili drvenim bojama.  Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept No votes yet
Uskršnji blagdani idealno su vrijeme za poigravanje sa pisanicama i dizanim tijestom. Ovo je varijanta kakvu sakupljači recepata bilježe u Grčkoj. No, sigurno se može pronaći i u drugim dielovima svijeta.
Recepti - 3 - slika

Grčka gnijezda su simpatičan dodatak blagdanskome stolu. A i vrlo su ukusna. 

Za 18 gnijezda trebat će vam:

  • 50 dag brašna
  • 4 dag kvasca
  • 1/4 mlakog mlijeka
  • 5 dag maslaca
  • 1 jaje
  • malo soli

Uz sastojke za tijesto pripremite i:

  • 18 tvrdo kuhanih jaja (5 minuta)
  • 1 žutanjak
  • maslac za lim

Kako "svijati gnijezda":

Premažite lim maslacem. Prosijte brašno u posudu, u sredini načinite udubinu. U nju razmrvite maslac, dodajte mlijeko i s malo brašna zamijesite kvas. Neka pokriven uzlazi 15 minuta. Otopite maslac, umiješajte mu jaje, sol i šećer, pa to dodajte uzašlom kvasu. S preostalim brašnom umijesite suho tijesto. Neka uzlazi još 15 min. Narežite ga u komade teške oko 5 dag. Pobrašnjenim rukama oblikujte kugle, koje razvaljajte u 50 cm dugačke kobasice. Zavijte ih, polegnite krajeve u križ. Presavijte u sredini, spiralno savijte jedan oko drugog, pa krajeve tijesta provucite kroz omču na početku. Polegnite gnijezda na lim, premažite ih umućenim žumanjkom i svakome u sredinu utisnite jaje. Neka uzlaze 10 min. Zagrijte pećnicu na 210 stupnjeva Celzija. Pecite gnijezda 15-20 min na drugoj prečki odozdo. Jaja u ispečenim gnijezdima išarajte raznobojnim vodenim ili drvenim bojama. 

No votes yet
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)