Grčka gnijezda

Autor: Etnomama   (palac x 3025) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
50 dag brašna 4 dag kvasca 1/4 mlakog mlijeka 5 dag maslaca 1 jaje malo soli Uz sastojke za tijesto pripremite i: 18 tvrdo kuhanih jaja (5 minuta) 1 žutanjak maslac za lim Kako "svijati gnijezda": Premažite lim maslacem. Prosijte brašno u posudu, u sredini načinite udubinu. U nju razmrvite maslac, dodajte mlijeko i s malo brašna zamijesite kvas. Neka pokriven uzlazi 15 minuta. Otopite maslac, umiješajte mu jaje, sol i šećer, pa to dodajte uzašlom kvasu. S preostalim brašnom umijesite suho tijesto. Neka uzlazi još 15 min. Narežite ga u komade teške oko 5 dag. Pobrašnjenim rukama oblikujte kugle, koje razvaljajte u 50 cm dugačke kobasice. Zavijte ih, polegnite krajeve u križ. Presavijte u sredini, spiralno savijte jedan oko drugog, pa krajeve tijesta provucite kroz omču na početku. Polegnite gnijezda na lim, premažite ih umućenim žumanjkom i svakome u sredinu utisnite jaje. Neka uzlaze 10 min. Zagrijte pećnicu na 210 stupnjeva Celzija. Pecite gnijezda 15-20 min na drugoj prečki odozdo. Jaja u ispečenim gnijezdima išarajte raznobojnim vodenim ili drvenim bojama.  Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept No votes yet
Uskršnji blagdani idealno su vrijeme za poigravanje sa pisanicama i dizanim tijestom. Ovo je varijanta kakvu sakupljači recepata bilježe u Grčkoj. No, sigurno se može pronaći i u drugim dielovima svijeta.
Recepti - 3 - slika

Grčka gnijezda su simpatičan dodatak blagdanskome stolu. A i vrlo su ukusna. 

Za 18 gnijezda trebat će vam:

  • 50 dag brašna
  • 4 dag kvasca
  • 1/4 mlakog mlijeka
  • 5 dag maslaca
  • 1 jaje
  • malo soli

Uz sastojke za tijesto pripremite i:

  • 18 tvrdo kuhanih jaja (5 minuta)
  • 1 žutanjak
  • maslac za lim

Kako "svijati gnijezda":

Premažite lim maslacem. Prosijte brašno u posudu, u sredini načinite udubinu. U nju razmrvite maslac, dodajte mlijeko i s malo brašna zamijesite kvas. Neka pokriven uzlazi 15 minuta. Otopite maslac, umiješajte mu jaje, sol i šećer, pa to dodajte uzašlom kvasu. S preostalim brašnom umijesite suho tijesto. Neka uzlazi još 15 min. Narežite ga u komade teške oko 5 dag. Pobrašnjenim rukama oblikujte kugle, koje razvaljajte u 50 cm dugačke kobasice. Zavijte ih, polegnite krajeve u križ. Presavijte u sredini, spiralno savijte jedan oko drugog, pa krajeve tijesta provucite kroz omču na početku. Polegnite gnijezda na lim, premažite ih umućenim žumanjkom i svakome u sredinu utisnite jaje. Neka uzlaze 10 min. Zagrijte pećnicu na 210 stupnjeva Celzija. Pecite gnijezda 15-20 min na drugoj prečki odozdo. Jaja u ispečenim gnijezdima išarajte raznobojnim vodenim ili drvenim bojama. 

No votes yet
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)

Recepti sa istim ili sličnim sastojcima

Razmjenite ideje

recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Osinja gnijezda s nadjevom - PROČITAJTE Uskrsna pletenica - gnijezdo - PROČITAJTE Buhtle s domaćim džemom i kockom čokolade - PROČITAJTE Husarski kolačići - PROČITAJTE Keksi od naranče - PROČITAJTE