Grčka gnijezda
Grčka gnijezda su simpatičan dodatak blagdanskome stolu. A i vrlo su ukusna.
Za 18 gnijezda trebat će vam:
- 50 dag brašna
- 4 dag kvasca
- 1/4 mlakog mlijeka
- 5 dag maslaca
- 1 jaje
- malo soli
Uz sastojke za tijesto pripremite i:
- 18 tvrdo kuhanih jaja (5 minuta)
- 1 žutanjak
- maslac za lim
Kako "svijati gnijezda":
Premažite lim maslacem. Prosijte brašno u posudu, u sredini načinite udubinu. U nju razmrvite maslac, dodajte mlijeko i s malo brašna zamijesite kvas. Neka pokriven uzlazi 15 minuta. Otopite maslac, umiješajte mu jaje, sol i šećer, pa to dodajte uzašlom kvasu. S preostalim brašnom umijesite suho tijesto. Neka uzlazi još 15 min. Narežite ga u komade teške oko 5 dag. Pobrašnjenim rukama oblikujte kugle, koje razvaljajte u 50 cm dugačke kobasice. Zavijte ih, polegnite krajeve u križ. Presavijte u sredini, spiralno savijte jedan oko drugog, pa krajeve tijesta provucite kroz omču na početku. Polegnite gnijezda na lim, premažite ih umućenim žumanjkom i svakome u sredinu utisnite jaje. Neka uzlaze 10 min. Zagrijte pećnicu na 210 stupnjeva Celzija. Pecite gnijezda 15-20 min na drugoj prečki odozdo. Jaja u ispečenim gnijezdima išarajte raznobojnim vodenim ili drvenim bojama.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 10
- Vaše oznake (tagovi): dizano tijesto / gnijezda s kuhanim jajima / kuhana jaja
- Sastojci: brašno / jaja / kvasac / mlijeko / šećer / sol