Naranča

Autor: AnaMarija556   (palac x 917) |moji recepti

1
recepti_bez_slike

Energetska i nutritivna vrijednost

Naranča je vrijedan izvor vitamina i minerala: odličan je izvor
vitamina C (52% od RDA - preporučene dnevne količine po obroku), tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, folata, kalija, kalcija i magnezija. Zbog odgovarajućeg sadržaja minerala ima svojstva remineralizanta - pomaže uklanjanju toksina iz organizma.
Od organskih kiselina sadrži limunsku, maleinsku i druge u manjim količinama. Osim pulpe naranče koristi se i kora koja uz obilje vitamina i minerala sadrži i eterično ulje, tanine, gorke tvari, pektin i fitokemikalije. Ukoliko se koristi kora, veoma je važno da plod bude uzgojen organski, bez pesticida i drugih kemijskih sredstava.
U eteričnom ulju glavna je komponenta limonen (oko 96%), a karakterističan miris potječe od citrala i citronelala. 

Ljekovitost

Vitamin C sudjeluje u mnogim oksidoreduktivnim procesima u organizmu, pospješuje resorpciju željeza, ubrzava mnoge metaboličke procese, pridonosi obrambenoj sposobnosti i vitalnosti organizma, sudjeluje u tvorbi kolagena - važnog vezivnog tkiva u kostima, hrskavici i koži.

Čuvanje

Naranče čuvajte nekoliko dana na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku do dva tjedna.

 

 

Prosjek: 3 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)