Mahune

Sezona je mahuna i naše su tržnice krcate ovim svježim prirodno uzgojenim, mekanim povrčem finog ukusa. Iako su mahune zapravo ista biljka kao i grah, a razlikuju se samo u sortama koje se beru ranije i konzumiraju u dok je zrno nedozrelo, prehrambena i energetska vrijednost im se ponešto razlikuje.

U 100 gr manuna nalazi se vitamin A 2%, vitamin B6 4%, vitamin C 30%, kalcij 4%, željezo 6%, folata 10%, magnezij 7% uz samo 30 kalorija.Mahune su jednogodišnja biljka koja se cijelim svijetom proširila iz Srednje Amerike i s područja Anda. Mahune, uz tikvice i kukuruz, jedna je osnovnih su namirnica koje su othranile američke starosjedioce, a prema nekim nekim izvorima potječu još iz mlađeg kamenog doba. blansiranje_web.jpg

 

Pripemaju se na bezbroj načina, zastupljene su u mnogim nacionalnim kuhinjama, a kineska ili tajladnska jela, primjerice, skoro je nemoguće zamisliti bez mahuna.

Kod nas mahune se mahune pripremaju kao samostalno jelo (varivo), kao prilog jelima od mesa ili na salatu. Kako got da ih se poslužuje, osnova svake pripreme je prokuhavanje kako bi se neturalizirao toksični sastojak PHA lectin koji bi u slučaju konzumacije sirovih mahuna mogao prouzročiti mučninu, povračanje ili diarreju. Bez brige, nije to ozbiljno trovanje, mučnina s ostalim simptomima nestala bi za kojih 5-6 sati, ali svakako je važno znati da se mahune ne smiju jesti sirove. Mahune se jednostvano mogu zamrznuti i tako pripremiti za upotrebu tokom cijele godine. Treba ih dobro oprati pod malozom hladne vode, odrezati im vrhove te na 20-ak minuta uroniti u ključalu vodu. Nakon toga ocijediti i ponovno isprati pod mlazom hladne vode (kako bi se naglo prekinulo kuhanje), pričekati da se ohlade, odvojiti u porcije i spremiti u ledenicu.1
Slika korisnika Vaše ime, nadimak..'s

jako sam se iznenadila kad sam pročitala koliko malo kalorija imaju mahune pa mi je jasnije zašto brzo ogladnim nakon njih.