Višnjevac

Autor: tatjana   (palac x 18456) |moji recepti

5
recepti_bez_slike
75 dkg višanja 50 dkg šećera 35 dcl rakije 1 šipka vanilije (može i svježa koja se očisti) korica limuna Priprema Višnje dobro oprati i očistiti ih od peteljki U veliku staklenu posudu slagati red višanja i red šećera. Pri sredini redova staviti vaniliju i koricu limuna. Preliti rakijom, pokriti posudu i ostaviti na hladnom, tamnom mjestu da stoji četiri tjedana. Procijediti liker i uliti ga u bocu. Od ove količine višanja i rakije, dobit će se otprilike jedna litra likera. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.1 (+26)
Višnjevac ili višnjevača poznati je liker od višanja, koji je međunarodnu slavu zadobio pod nazivom cherry brandy.
Recepti - 1 - slika

U našim krajevima udomaćeni je alkoholni napitak koji se jednostavno pripravlja od domaćih višanja (najbolje od maraske) i domaće rakije. 

Sastojci

  • 75 dkg višanja 50 dkg šećera
  • 35 dcl rakije
  • 1 šipka vanilije (može i svježa koja se očisti)
  • korica limuna

Priprema

  1. Višnje dobro oprati i očistiti ih od peteljki
  2. U veliku staklenu posudu slagati red višanja i red šećera. Pri sredini redova staviti vaniliju i koricu limuna.
  3. Preliti rakijom, pokriti posudu i ostaviti na hladnom, tamnom mjestu da stoji četiri tjedana.
  4. Procijediti liker i uliti ga u bocu.

Od ove količine višanja i rakije, dobit će se otprilike jedna litra likera.

Prosjek: 3.1 (+26)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika sntomic's

vjerojatno je pogreška kada je rakija u pitanju...35 dcl je 3,5 l...pretpostavljam kako je trebalo napisati 3 i pol dcl (3,5 dcl)ili 350 ml

2
Slika korisnika Nepoznati korisnik's

Pa koji je recept najbolji?
Imam oko 5l patoke a cuo sam da se liker od visanja moze praviti i sa patokom a ne samo sa rakijom

3
Slika korisnika Ivica katancic's

Moj recept je sasvim drugaciji, ali zato je odlican. U svaku staklenu flasu od litre stavim 200 gr secera, 200 grama visanja, i dopunim sa rakijom od jabuke. Ostavim cetrdeset dana na suncu, ali treba paziti da nije ceo dan na jakom suncu, i treba prevrtati flase da se secer ne bi stvrdnuo.

4
Slika korisnika sam u kući's

taj je najbolji! ja još u sredinu stavim -recimo na 5 l rakije i 2kg višnje dva štapića vanilije i koricu limuna. ima fenomenalnu boju-bistar je i ima profinjeni buke, bar za moj okus, a kažu da imam nos i nepce za to.

5
Slika korisnika Dražen's

Ovaj zadnji mi se najviše sviđa , jer takav sličan postupak radila je moja baka pa sam ga i ja po njemu tako napravio vidjet čemo šta če ispast

6
Slika korisnika Ružica Zvonko Žajdlik's

super je!

7
Slika korisnika vu102's

najbolji liker od visanja-1kg visanja,1 kg secera,7.5dcl rakije.
U staklenke slagati red secera, red visanja i tak do vrha.Dobro zatvoriti gazom i ostaviti na suncu 14 dana. Nakon toga uliti rakiju i spremit na hladno i mracno mjesto najmanje na 30 dana,ali sto duze stoji to je bolji i gusci. SVAKAKO PROBAJTE ODLICAN JE!

8
Slika korisnika GWB's

Ne kužim originalni recept. Kako je meštar uspio od 3.5 litara rakije dobiti 1 litru likera.

Valjda je puno probavao.

He he he.

9
Slika korisnika ivana's

Prvi je najjednostavniji,šta ne znači da je najbolji.Složila bi se da je recept drugi po redu ok,jer se liker bolje resorbira na suncu,a ne na hladnome.

10
Slika korisnika ana's

hvala na savjetima
doviđenja hehehehe :)))

11
Slika korisnika ana's

najbolji je odgovor prvi ono sa 75dkg višanja ,a ne ovo 50 dana 40 dana ...najbolje je ovo :) :-)

12
Slika korisnika Nepoznati korisnik's

Draga Tatjana
Procitao sam tvoj recept u vezi visnjevca. sve mi izgleda vrlo dobro , ali ne vjerujem da se mora staviti 35 dcl. rakije? da bi na koncu dobili 1 ltr. visnjevca. Mozda si htjela staviti 3.5 dcl. rakije.
Hvala, Tony.

13
Slika korisnika Marko Krivokuca's

U, veliku staklenu flasu (od nekoliko litara) staviti dobro oprane i osusene zrele visnje tako da se flasa ispuni otprilike za 3/4.Povrh visanja staviti do vrha tegle kristal secer i povezati platnenom krpom.Teglu staviti da stoji na suncanom mjestu i dobro je protresati svakog dana.Kada se secer rastopi usuti jos secera dok se tegla ne napuni i ponovo je staviti na sunce.Tako postupati 14 dana, a poslije toga izruciti sok od visanja, a same visnje i dalje ostaviti u tegli.Sve razliti u flase od 1 litre,sipajuci u svaku flasu 600 gr soka.U svaku flasu dodati po 400 gr alkohola.Flase hermeticki zatvoriti i ostaviti da stoje u ostavi jos bar deset dana.Poslije deset dana nalivka je gotova (ali sto duze stoji dobiva jos bolji ukus).U visnje koje su ostale u velikoj tegli nasuti alkohola, prethodno upola razblazenog prokuhanom hladnom vodom.Teglu zatvoriti i ostavit na tamno i hladno da stoji 3-4 mjeseca.Odstojalu tecnost preliti u manje flase.

14
Slika korisnika raull's

U veću bocu sa širokim otvorom ubacim 2 kg višanja, 2 kg šećera, 2 vanilin šećera i 1 izrezani limun.
To držim duže vrijeme na suncu oko 50 dana. Kada se šećer skroz otopi, odlijem dio soka koji koristim sa vodom. Nakon toga u staklenku ulijem 2 l rakije i držim još 40 dana.
Nakon proteka vremena procijedim i ulijem u boce.

15
Slika korisnika Antonija Komsic's

1kg visanja
400gr secera
7dcl rakije (domace)
Višnje dobro oprati i očistiti ih od peteljki. U veliku staklenu posudu slagati red višanja i red šećera. Preliti rakijom, pokriti posudu i ostaviti na jako suncano mjesto 40 dana. Procijediti liker i uliti ga u bocu.