Paprenjaci

Ove kolače nismo doma pekli i spremali, ali ih je mama uvijek kupila za vrijeme prošćenja u našem mjestu pa me paprenjaci oduvijek podsječaju na te dane.
Sastojci:
- 45 dag brašna
- 18 dag masti
- 15 dag šećera
- 15 dag oraha
- 1 jaje
- 3 žumanjka
- 2 žlice meda
- cimet, klinčić
- papar, muškatni orah
Priprema:
U brašnu razdrobite mast, dodajte šećer, mljevene orahe, jaje, žumanjke, med, cimet, malo klinčića u prahu, muškatnog oraha i papra. Sve to umijesite u prhko tijesto. Ostavite ga stajati oko 1/2 sata na hladnom mjestu, zatim ga razvaljajte na dasci i režite kekse ukrasnim kotačićem ,ili specijalnim drvenim kalupom za paprenjake. Izrezane pecite na namazanoj tepsiji oko 15 minuta na temperaturi od 200-220°C.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice
- Sastojci: cimet / jaje / klinčić / mast / med / muškatni oraščić / orah / papar / šećer







IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Lijepi pozdrav...sviđaju mi se ovi paprenjaci, iako sam stavila malo više meda. Drugo sve radila prema receptu i ispalo ok. Probala sam i paprnjake na ona drugi način, za koje mi je trebao kg meda, kg masti, kg šećera ( sve po 1 kg), 43 kg brašna, 2 žumanca, žlica sode bikarbone, pa cimet, papar, klinčići. Možete zagrijati i pomiješati med, mast i šećer, a kada se ohlade. Dodajte brašno, cimet, klinčiće, žumanjke i sodu bikarbonu. Sve se dobro izmiješa, razvalja, oblikuje kalupom, izreže i stavi peći ;)