Anina sirna pita
Ova fina Anina sirna pita moj je apsolutni favorit među slasticama koje pripremam. Brzo je gotova, nije ju teško pripremiti i nije skupa. Mjere možete prilagođavati svojim posudama za pečenje, a ovdje su navedene neke standardne za uobičajenu veličinu protvana.
Za tijesto pripremite:
- 2 cijela jaja
- 1 šalicu šećera
- 1 šalicu mlijeka
- 1 šalicu ulja
- 2 šalice oštrog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
Tijesto izradite...
....tako da jaja i šećer zajedno dobro izmiješate, a potom u tu smjesu dodate ostale sastojke za tijesto. Tepsiju (protvan) namažite uljem i pospite brašnom. Polovicu smjese ulijte u tepsiju i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 15 minuta.
Za nadjev pripremite:
- 1 kravlji sir (oko pola kile i više)
- 3 cijela jaja
- 1 šalicu kiselog vrhnja
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica brašna
- malo korice od limuna
- šećera po želji
Pripremite nadjev....
...tako da sve sastojke miješate u posudi dok ne dobijete finu, jednoličnu kremu. Tim nadjevom prekrijete tijesto koje se peklo u pećnici, a na nadjev odmah izlijete i preostalu polovicu mase za tijesto. Pecite još pola sata.
Još topli kolač posipajte šećerom u prahu i izrežite komadiće Anine sirne pite na veličinu koja vam se sviđa.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Vaše oznake (tagovi): jela od sira / kolač sa sirom / pita od sira
- Sastojci: jaja / kiselo vrhnje / kravlji sir / mlijeko / oštro brašno / prašak za pecivo / šećer / ulje / vanilin šećer
Pozdrav.
Ima možda netko broj od tete Ane iz Krapine za njene super kiflice ?
Hvala vam
Nikolka
Odličan kolač. Jednostavna priprema, siguran rezultat. Moja šalica je bila prava američka "cup" mjerica (otprilike 230 ml). Dodala sam pola žličice soli u tijesto jer to uvijek poboljša pitu, a umjesto limuna stavila koricu naranče, u tijesto i u nadjev - preporučam. Nadjev sam "podebljala" decilitrom milerama (kiselo vrhnje s 30% m. m.) pa je bio rjeđi te sam ga zapekla 10 min prije stavljanja gornjeg sloja tijesta, s tijestu dala ostalih 20 min. Recept ide u bookmarks :) Hvala autorici!
odlično
ja sam probala,ne svidja mi se.....ne ide mi sir i secer nikako :(((((
i da li se smjesa sa sirom mješa ručno ili mikserom? mislim ako daš recept onda moraš sve napisat kako treba
i da li se smjesa sa sirom mješa ručno ili mikserom? mislim ako daš recept onda moraš sve napisat kako treba
da li se drugi dio tijesta mora prvo ispeći kao i prvi dio ili samo izliti na nadjev? Hvala
:beer:
MORA DA PROBAM !
odlična je.....
Nisam ovo jos pravila ali nesto slicno jesam , i znam da je ono sto ga odvaja od ostalih poslastica od sira i sto mu daje pravi ukus jeste limun , i samo limun,tj. kora od limuna !!!! Pravicu ga sutra !!!
Odličan recept, ali ću malo pričekati sa mliječnim proizvodima, dok ne bude više tih akvatoksina ili kako se već zove.
super kolač,često ga radim,vrlo je jednostavan za izradu
da...u kolač ne ide sol, a onaj kojeg kupite ima neki, zapravo, neutralan okus :) koji sasvim odgovara
jel taj sir neslan?
pa jel taj sir je bez soli?
Kravlji sir možete kupiti na placu, ali i u svakoj prodavaonici, malo bolje opskrbljenoj. U hladnjaku sa mliječnim proizvodima pronači ćete sireve, od posnog do punomasnog. Ja uzmem onaj u pakiranju od pola kg, proizvođač je nevažan :)))
A što se temperature tiče, obično pećnicu zagrijem na 190 stupnjeva, no, to sve ovisi kak vam pećnica funkcionira...ako primijetite da je tijekom zadnje faze pečenja gornji sloj postao taman, a čini se da se sir još nije dovoljno ispekao, stavite slobodno na vrh aluminijsku foliju i ostavite peći koliko treba....isprobavajte, ali stvarno nije problem...lako se napravi i brzo je gotovo, a ukusno...mmmm..
Zanima me gdje kupiti kravlji sir? (Ne volim sir nikako osim u kolačima pa se baš u kupnju sireva ne razumijem)
Mozete samo reci na koliko se stupnjeva pece kolac?Hvala :)
moram probat!
kolac je predivan i ja sam pravila skoro isti tj. nije limun
odlicna je ..u fil sam umjesto brasna dodala puding od vanilije..u prahu
samo molim jedan kratki info : mjera za ovaj recept je salica.. koje velicine otprilike ( 2dl?)
ako mogu ja odgovoriti...vazno je da se sve mjeri istom salicom...a obicno je to od 2dcl