Pizza

Dakle, pizza je najtraženiji pojam na internetu u Hrvatskoj. Vjerojatno je više onih koji pretražuju odakle bi ju naručili, ali sigurno ima početnika koji bi rado i sami ispekli svoju verziju.
Recepti HR - pizza


Ako se uopće može govoriti o zahtjevnosti, onda je to jedina tajna bila kako napraviti dobro tijesto, a to stvarno nije komplicirano iako zahtjeva pripremu nekoliko sati ranije (da bi se tijesto diglo).

Iako je osvojila cijeli svijet i postala omiljeno internacionalno jelo, opće je poznato da pizza potječe iz Italije usprkos različitim teorijama koje se vežu prvenstveno uz samu riječ, odnosno etimologiju pojma pizza. Prvi pisani dokument u kojem se spominje "pizza" potječe iz davne 997 je latinski tekst iz talijanskog grada Gaete, a povezuje se s njemačkim "bizza" čije bi značenje bilo "zalogaj" (prema Oxford Entlish Dictionary). Iako ova teorija nije definitivno potvrđena uglavnom se navodi kao najvjerojatnija. Druga teorija govori da bi riječ pizza mogla vuči korijene iz grčkog, odnosno od riječi pita koja se koristi za kruh i dizano tijesto.

Jednako kao i etimologija pojma pizza, ne može se utvrditi točno odakle potječe pa tako i različite talijanske regije svojataju pizzu. U Italiji svaka regija ima svoju varijantu pizze koja može biti slana, ali i slatka, s tankim ili debelim tijestom.

Talijanska preteča pizze je foccacia, odnosno inačica onoga što se kod nas peklo kao pogača. Na osnovno dizano tijesto za foccacciu, odnosno pogaču, dodavali su se začini kako bi se poboljšao okus. Smatra se da je pizza postala samostalno jelo kad se negdje sredinom osamnaestog stoljeća tijesto prvi put sjedinilo s rajčicom. Ovo povijestno ujedinjenje pogače i rajčice zbilo se u Napulju, radi čega je vjerojatno i najpoznatija upravo pizza napoletana, a prema originalnom receptu na tijesto se stavljaju ploške svježe rajčice i bosiljak. Pizza napoletana postala je i sinonim za pizzu okrugle forme.

Osim Margherite i napoleteane, internacionalno najpoznatije su
Capricciosa, tj. miješana - rajčica, sir, šunka, gljive, masline
Quattro stagioni
Calzone - rajčica, sir, šunka
Funghi - rajčica, sir, gljive
Prosciutto - rajčica, sir, šunka
Bianca – pizza bez umaka od rajčice
Quattro formaggi – četiri vrste sira, od kojih jedan obavezno mora biti mozzarella
Vegetariana - rajčica, sir, sezonsko povrće
Hawaii - rajčica, šunka, gljive, sir, ananas
Picante - rajčica, šunka, panceta, sir, gljive, ljuti feferoni

Pizza je nastala kao jelo siromašnog puka, do VII. stoljeća prodavala se na ulicama Napulja i to kao tijesto s umakom od rajčice. Tek kasnije se na tijesto počelo stavljati sir, maslinovo ulje i ostali različiti sastojci poput komadića ribe, povrća ili kobasica.

Iako sirotinjskog porijekla, pizza Margherita pak ima svoju kraljevsku povijest: u ono doba proslavljeni kuhar Raffaele Esposito napravio je pizzu koja ujedno i simbolizira talijansku zastavu, opet radi sastojaka koji idu na tijesto, u čast talijanskoj kraljici Margheriti di Savoia. Crvena boja rajčice, bijela mozzarelle i zelene bosiljka boje su talijanske trobojnice.

Prirodan spoj tijesta i rajčice koji je urodio planetarno poznatom pizzom, pridonio je i široj upotrebi rajčice u prehrani Europljana. Rajčica je u Europu stigla iz Amerike u XVI. stoljeću, ali su mnogi zazirale od ove namirnice smatrajući ju otrovnom. Tek kad je se, krajem XVIII stoljeća, uvriježilo da siromašni Napolitanci jedu rajčicu na pogači, odnosno pizzu, i samoj rajčici je naglo porasla popularnost

Zanimljivo je da su do sredine XX. stoljeća pizzerije bile napuljski fenomen, budući da restorana koji bi pripremali pizzu nije bilo nigdje izvan Napulja. Tek nakon drugog svjetskog rata i s velikim valom emigracije Talijana u prvenstveno u Sjedinjene Američke Države, a onda i širom svijeta, popularnost pizzerija postaje planetarna.

Osim Margherite i napoleteane, internacionalno najpoznatije su

  • Capricciosa, tj. miješana - rajčica, sir, šunka, gljive, masline
  • Quattro stagioni
  • Calzone - rajčica, sir, šunka
  • Funghi - rajčica, sir, gljive
  • Prosciutto - rajčica, sir, šunka
  • Bianca – pizza bez umaka od rajčice
  • Quattro formaggi – četiri vrste sira, od kojih jedan obavezno mora biti mozzarella
  • Vegetariana - rajčica, sir, sezonsko povrće
  • Hawaii - rajčica, šunka, gljive, sir, ananas
  • Picante - rajčica, šunka, panceta, sir, gljive, ljuti feferoni


1