30 milijunti posjetitelj i samoborske krafne

Krafne i Samoborski fašnik imaju tradiciju mnogo dulju od 187 godina, za koje postoje pisani dokumenti. U svojim počecima, Fašnik je narodni običaj „opraštanja“ sa svim starim i lošim iz prošle godine i veselje zbog svega lijepog i novog što je pred nama, pa je začinjen jakom hranom, zabavom, pićem i maskiranjem pod kojim je sve dopušteno.
Recepti - 5 - slika

Očekuje se da će 30-milijunti posjetitelj zakoračiti u Slobodnu Fašničku Republiku u nedjelju, 3. veljače 2013. godine!

Očekuje se da će 30-milijunti posjetitelj zakoračiti u Slobodnu Fašničku Republiku u nedjelju, 3. veljače 2013. godine!

Organizatori će ga dočekati kod ulaznih vrata u Fašničku republiku! Tamo će započeti tajno prebrojavanje ulaska posjetitelja s 29.999.900-tim posjetiteljem. Posljednjih devet posjetitelja dobit će u ruke kupone, koji će im osigurati krafnu i čaj, a posjetitelj koji bude 30-milijunti, bit će od strane fašničkih pomoćnika izveden na pozornicu, gdje će mu biti uručene prikladne vrijedne nagrade organizatora i sponzora. Glavna nagrada bit će par fašničkih kostima, koje će pokloniti web shop www.kostimi.hr te drugih 30 nagrada fašničkih sponzora.

Sraka uručiuje posebno priznanje i svoju fotografiju za uspomenu! 

Možda biste to mogli biti baš vi! A ako pak ne budete takve sreće, utješite se pravim samoborskim fašničkim krafnama za koje su nam recept prišapnuli iz Samoborske pivnice.

Samoborske fašničke krafne
Sastojci:

 

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • prstohvat soli
  • 4 g suhog kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 3 dcl mlijeka
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica margarina
  • limunova korica
  • ulje za prženje
  • šećer za posipanje
Kaj onda s time?

Kvasac staviti u toplo mlijeko zajedno sa jednom malom žlicom šećera i malom žlicom brašna. U prosijano brašno dodati jaje, žumanjak, sol i ostatak šećera te kvasac. Izmješati, pa dodati ulje, otopljeni margarin i limunovu koricu. Dobro umješati (rukama ili spiralnim nastavcima miksera) da se dobije glatko tijesto (po potrebi dodati još brašna). Tijesto pokriveno ostaviti na toplome da se podupla. Tijesto premjesiti te ga razvaljati na pobrašnjenu radnu površinu - otprilike prst debelo. Čašom vaditi krugove i ostaviti 15 min. Pržiti u zagrijanom ulju(ne smije biti prevruće da se ne bi stvarala pjena oko krafni). Prije prvog okretanja posuda mora biti pokrivena a kasnije otkrivena. Pazite da ne bi bi dobile smeđu boju jer će biti tvrde. Vaditi ih na papirne ubruse da se osuše od viška masnoće. Puniti po želji pekmezom ili čokoladom i posipati šećerom u prahu.

A kako bi probali one izvorne - pravac Samobor! 

 

 



1