Baklava

recepti_bez_slike
  700 g šećera 1l vode 1 kg kora za Baklavu 1 kg oraha mljevenih 5 velikih žlica šećera 5 velikih žlica krušnih mrvica 500 g putra 3 dcl jestivog ulja polovica limuna Priprema: Skuhajte 700g šećera i 1l vode sa pola limuna narezanog na kriške (krugove) i ostavite da se ohladi. Izmješajte u jednoj posudi orahe, 5 žlica šećera i 5 žlica krušnih mrvica. Tu smjesu koristite za posipanje po korama. Rastopite 500 g putra i 3 dcl ulja skupa u jednu smjesu koju ćete koristit za mazanje kora za baklavu. Uzmite posudu za baklavu i namažite dno sa smjesom ulja i putra, zatim na početak stavite tri kore i svaku koru obavezno namažite sa smjesom, pospite sa orasima prvi sloj od tri kore. Sljedeći sloj stavlajte samo dve kore koje isto mažete sa smjesom i tako do kraja. Prije nego što završite sa slaganjem baklave zagrijte pećicu na 160 C. Za kraj ostavite tri kore od kojih namažete samo dvije kore, a treću ostvite suhu, ne mažite ju. Uzmite manji ostar nož i narežite baklavu na željene oblike trokute ili kocke. Stavite izrezanu baklavu u zagrijanu pećicu i sušimo 2 sata i posle 2 sata pojačajte na 180 C i pecite jos 20 minuta dok ne dobijete zlatno žutu boju. Pečenu baklavu zaljevajte hladnim preljevom sve do vrha i prelijte čak i preko vrha par milimetara. Kad ste prelili baklavu uzmite drugu posudu iste veličine i pritisnite baklavu, ali morate napraviti težinu tako da možete staviti u posudu nešto teško do 2kg ili da stavite vodu i naravno da težinu jednakomjerno rasporedite. Baklavu stavite na hladno mjesto po mogućnosti u frižider i sljedeći dan poslužite. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 2.5 (+2) ‹ Baklava najbolji recept Baklava od jabuka ›
Bolja nego klasična

Sastojci:

  •  
  • 700 g šećera
  • 1l vode
  • 1 kg kora za Baklavu
  • 1 kg oraha mljevenih
  • 5 velikih žlica šećera
  • 5 velikih žlica krušnih mrvica
  • 500 g putra
  • 3 dcl jestivog ulja
  • polovica limuna

Priprema:

Skuhajte 700g šećera i 1l vode sa pola limuna narezanog na kriške (krugove) i ostavite da se ohladi.
Izmješajte u jednoj posudi orahe, 5 žlica šećera i 5 žlica krušnih mrvica. Tu smjesu koristite za posipanje po korama.
Rastopite 500 g putra i 3 dcl ulja skupa u jednu smjesu koju ćete koristit za mazanje kora za baklavu.
Uzmite posudu za baklavu i namažite dno sa smjesom ulja i putra, zatim na početak stavite tri kore i svaku koru obavezno namažite sa smjesom, pospite sa orasima prvi sloj od tri kore.
Sljedeći sloj stavlajte samo dve kore koje isto mažete sa smjesom i tako do kraja.
Prije nego što završite sa slaganjem baklave zagrijte pećicu na 160 C.
Za kraj ostavite tri kore od kojih namažete samo dvije kore, a treću ostvite suhu, ne mažite ju.
Uzmite manji ostar nož i narežite baklavu na željene oblike trokute ili kocke.
Stavite izrezanu baklavu u zagrijanu pećicu i sušimo 2 sata i posle 2 sata pojačajte na 180 C i pecite jos 20 minuta dok ne dobijete zlatno žutu boju.
Pečenu baklavu zaljevajte hladnim preljevom sve do vrha i prelijte čak i preko vrha par milimetara.
Kad ste prelili baklavu uzmite drugu posudu iste veličine i pritisnite baklavu, ali morate napraviti težinu tako da možete staviti u posudu nešto teško do 2kg ili da stavite vodu i naravno da težinu jednakomjerno rasporedite.
Baklavu stavite na hladno mjesto po mogućnosti u frižider i sljedeći dan poslužite.

Prosjek: 2.5 (+2)
Link izvora / potpis autora: https://youtu.be/PTU2m4EMQBc
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)