Svenova najdraža torta

recepti_bez_slike
Tijesto  16,5 dag šećera  8 žumanjaka  riba na kora od jednog limuna  6 dag rastopljene čokolade  8 bjelanjaka  prstohvat soli  1/2 žličice praška za pecivo 2 i 1/2 velike žlice šećera  20 dag brašna  Nadjev 2 žumanjka 10 dag šećera 1 žličica vanilin šećera sok i korica od pola limuna 30 dag sira mascarponea ili dukatele 2 - 3 žlice rakije vilijamovke (po želji) 4 listića želatine 2 dl tučenog vrhnja 2 bjelanjka (snijeg) 4 kruške ogulite, prepolovite i skuhajte (sok ostavite za glazuru) glazura 3 velike žlice soka od kuhanih krušaka 1 žlicu rakije vilijamovke priprema: Šećer, žumanjke i limunovu koricu miješajte električnom. miješalicom dok smjesa postane svijetla, nakon toga razdijeliti u dvije posude. Otopljenu čokoladu dodajte jednoj polovici. Od bjelanjaka, soli i praška za pecivo napravite čvrst snijeg, dodajte šećer i još kratko vrijeme miješajte. Polovicu snijega i polovicu brašna dodajte svijetlom i tamnom tijestu. Stavite u namašten lim za tortu i odvojeno pecite po 15 min. na 180 C. Ohladite.  nadjev: Žumanjke, šećer i vanilin šećer miješajte dok krema postane svijetla, dodajte sok i koricu od pola limuna, mascarpone i po želji rakije vilijamovku. Potom 4 - 5 listića želatine oko 5 min. držite u hladnoj vodi, Iscijedite, otopite u 4 - 5 žlica vruće vode i dodajte kremi, dobro izmiješajte. Zatim 2 dl tučenog vrhnja i snijeg od 2 bjelanjka dodajte i nakratko stavite u hladnjak. Biskvit razdijelite, polovicu stavite u lim za tortu i premažite. Na to stavite tamni biskvit, premažite drugom trećinom kreme, polovice krušaka složite na kremu i premažite ostatkom kreme, pokrijte polovicom svijetlog biskvita. Tamni biskvit prokuhajte 1 dl vode sa žlicom šećera, pa ga nakapajte.  glazura: 100 g sitnoga šećera promiješajte i stranice torte posipajte listićima oguljenih badema, poprženih da požute. Ukrasite kruškom prokuhanom u crnom vinu.  Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+192)

sastojci:

Tijesto 

  • 16,5 dag šećera 
  • 8 žumanjaka 
  • riba na kora od jednog limuna 
  • 6 dag rastopljene čokolade 
  • 8 bjelanjaka 
  • prstohvat soli 
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 2 i 1/2 velike žlice šećera 
  • 20 dag brašna 

Nadjev

  • 2 žumanjka
  • 10 dag šećera
  • 1 žličica vanilin šećera
  • sok i korica od pola limuna
  • 30 dag sira mascarponea ili dukatele
  • 2 - 3 žlice rakije vilijamovke (po želji)
  • 4 listića želatine
  • 2 dl tučenog vrhnja
  • 2 bjelanjka (snijeg)
  • 4 kruške ogulite, prepolovite i skuhajte (sok ostavite za glazuru)

glazura

  • 3 velike žlice soka od kuhanih krušaka
  • 1 žlicu rakije vilijamovke

priprema:

Šećer, žumanjke i limunovu koricu miješajte električnom. miješalicom dok smjesa postane svijetla, nakon toga razdijeliti u dvije posude. Otopljenu čokoladu dodajte jednoj polovici. Od bjelanjaka, soli i praška za pecivo napravite čvrst snijeg, dodajte šećer i još kratko vrijeme miješajte. Polovicu snijega i polovicu brašna dodajte svijetlom i tamnom tijestu. Stavite u namašten lim za tortu i odvojeno pecite po 15 min. na 180 C. Ohladite. 

nadjev: Žumanjke, šećer i vanilin šećer miješajte dok krema postane svijetla, dodajte sok i koricu od pola limuna, mascarpone i po želji rakije vilijamovku. Potom 4 - 5 listića želatine oko 5 min. držite u hladnoj vodi, Iscijedite, otopite u 4 - 5 žlica vruće vode i dodajte kremi, dobro izmiješajte. Zatim 2 dl tučenog vrhnja i snijeg od 2 bjelanjka dodajte i nakratko stavite u hladnjak. Biskvit razdijelite, polovicu stavite u lim za tortu i premažite. Na to stavite tamni biskvit, premažite drugom trećinom kreme, polovice krušaka složite na kremu i premažite ostatkom kreme, pokrijte polovicom svijetlog biskvita. Tamni biskvit prokuhajte 1 dl vode sa žlicom šećera, pa ga nakapajte. 

glazura: 100 g sitnoga šećera promiješajte i stranice torte posipajte listićima oguljenih badema, poprženih da požute. Ukrasite kruškom prokuhanom u crnom vinu. 

Prosjek: 4 (+192)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)