Pečeni ajvar

Autor: tatjana   (palac x 1630) |moji recepti


Ajvar nije baš originalno s našeg područja, ali se udomaćio. Ovo je recept za ajvar pečen u ulju.

Recepti - 2 - slika

Iako u dućanima ima odličnih proizvoda, kad jednom napravite svoj ajvar, shvatit ćete da se isplatilo uložiti malo vremena i truda. Ovaj recept je brz način za pripremu ajvara, budući ne zahtjeva guljenje paprika kako to nalažu tradicionalni izvorni recepti.

Sastojci

 

  • 5 kg paprika
  • 2,5 kg plavih patliđana
  • 7,5 dcl ulja
  • 5-10 feferona (ovisno volite li blaži ili ljući, sami odredite količinu feferona)
  • 0,5 l alkoholnog octa
  • 2,5 l vode
  • 3 žlice soli
  • 3 žlice šećera žlica papra u zrnu

Priprema

 

  1. Oprati patlidžane i papriku, papriku očistiti od sjemenki i sve narezati na kockice. U lonac s hladnom vodom staviti ocat, sol, šećer, papar u zrnu i feferone. Kad voda zavrije stavljati na kockice paprike i patliđana da provrije.
  2. Ovisno o veličini lonca, količina paprike i patliđana će ohladiti ključalu vodu, a kad ponovno zavrije nakon 2-3 minute izvaditi patliđane i papriku, staviti na stanu da se ohladi.
  3. Ovo ponavljati dok se sva paprika i patliđani ne kratno ne prokuhaju. Na flajš mašinu (ili u multipraktiku) samljeti ohlađene paprike, patliđana i feferone, staviti u lonac (najbolji je plitki, a širok), dodati ulje i kuhati 2 sata na srednje jakoj vatri uz kontinuirano mješanje.
  4. Može se staviti u pečnicu na 180°C, gdje se peče tri 3 i pol sata, a svakih pola sata je potrebno izvaditi iz pečnice i promješati.
Prosjek: 4.5 (+4)
  5 kg paprika 2,5 kg plavih patliđana 7,5 dcl ulja 5-10 feferona (ovisno volite li blaži ili ljući, sami odredite količinu feferona) 0,5 l alkoholnog octa 2,5 l vode 3 žlice soli 3 žlice šećera žlica papra u zrnu Priprema   Oprati patlidžane i papriku, papriku očistiti od sjemenki i sve narezati na kockice. U lonac s hladnom vodom staviti ocat, sol, šećer, papar u zrnu i feferone. Kad voda zavrije stavljati na kockice paprike i patliđana da provrije. Ovisno o veličini lonca, količina paprike i patliđana će ohladiti ključalu vodu, a kad ponovno zavrije nakon 2-3 minute izvaditi patliđane i papriku, staviti na stanu da se ohladi. Ovo ponavljati dok se sva paprika i patliđani ne kratno ne prokuhaju. Na flajš mašinu (ili u multipraktiku) samljeti ohlađene paprike, patliđana i feferone, staviti u lonac (najbolji je plitki, a širok), dodati ulje i kuhati 2 sata na srednje jakoj vatri uz kontinuirano mješanje. Može se staviti u pečnicu na 180°C, gdje se peče tri 3 i pol sata, a svakih pola sata je potrebno izvaditi iz pečnice i promješati. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.5 (+4)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
Dodaj datoteku (slika, dokument) uz komentar
1. Odaberite sliku | 2. Pričekajte da se pojavi mala sličica | 3. Spremite komentar
Slike veće od 1600x1600, biti će smanjene automatski.
Dokument treba biti manji od 1 MB.
Formati koje možete koristiti: jpg gif png jpeg JPG PNG GIF JPEG csv .
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
i pet jednako je devet
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika nerma's

ovo je super

Slika korisnika Jadranja K.'s

Pravi ajvar se pravi tako da se paprika peče na limu i u pećnici,patlidžana ide 10-20%.Poklopi se,oguli ,ocjedi te se onda melje u multipraktiku.Ulja ide daleko manje,1 l na 20 kg paprike,dodaju se feferone po želji i onda se dalje kuha na šporetu ili pećnici kao pekmez.
Ako radiš lakšu metodu ne moraš se mučiti,takve konfekcije imaš po povoljnoj cijeni u svakoj trgovini hranom.

Slika korisnika Samo Lela's

=D> =D>

Jadranja K. piše:
Pravi ajvar se pravi tako da se paprika peče na limu i u pećnici,patlidžana ide 10-20%.Poklopi se,oguli ,ocjedi te se onda melje u multipraktiku.Ulja ide daleko manje,1 l na 20 kg paprike,dodaju se feferone po želji i onda se dalje kuha na šporetu ili pećnici kao pekmez.
Ako radiš lakšu metodu ne moraš se mučiti,takve konfekcije imaš po povoljnoj cijeni u svakoj trgovini hranom.

Jadranja K. piše:
Pravi ajvar se pravi tako da se paprika peče na limu i u pećnici,patlidžana ide 10-20%.Poklopi se,oguli ,ocjedi te se onda melje u multipraktiku.Ulja ide daleko manje,1 l na 20 kg paprike,dodaju se feferone po želji i onda se dalje kuha na šporetu ili pećnici kao pekmez.
Ako radiš lakšu metodu ne moraš se mučiti,takve konfekcije imaš po povoljnoj cijeni u svakoj trgovini hranom.

Slika korisnika Gogsy1x's

svaka cast...napokon netko tko zna kako se pravi ajvar!

Slika korisnika Ana Eric's

super recept hvala :H

Slika korisnika Samo Lela's

izvanredan i proveren recept.....pozzzz...... :H :H

Slika korisnika Samo Lela's

izvanredan i proveren recept.....pozzzz...... :H :H

Slika korisnika Samo Lela's

isprobano - extra je

"Još jedan recept iz TOP 50"