Lisnato tijesto (temeljni recept)

Autor: Asja   (palac x 24967) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
25 dkg brašna 25 dkg maslaca ili margarina vinski ocat ili sok od limuna 1 žlica ulja sol voda Priprema: Najprije umijesimo tijesto za savijaču s hladnom vodom, u koju smo stavili malo limunovog soka ili vinskog octa zato da se tijesto u pećnici bolje diže. U tijesto dodamo malo ulja i malo soli. Tijesto se mijesi, kako je to opisano kod savijača, samo treba biti nešto tvrđe nego za savijaču. Maslac ili margarin treba držati na hladnom prije nego što ga počnemo uklapati u tijesto. Ako je maslac premekan, onda pri valjanju izlazi iz tijesta, što se vidi po tome što se tijesto lijepi za dasku. U tom slučaju nastanu i nejednake naslage maslaca u tijestu, a kad se ispeče, nije dosta lisnato. Kad je tijesto za savijaču dobro umiješeno na dasci ili mramornoj ploči, oblikuje se kruščić, pusti da odmara pola sata u hladnjaku ili na hladnom mjestu. Maslac se umijesi sa 5 dkg brašna, pa kad je priređen, počinje izrada lisnatoga tijesta. Brašno koje se umijesi u maslac oduzme se od već izmjerene količine brašna.  Tijesto za savijaču razvalja se u oblik pravokutnika, a ne smije biti razvaljano tanje od 1 cm. Na tijesto se stavi maslac koji je također razvaljan u manje pravokutnike. Zatim se maslac preklopi rubovima tijesta, a tijesto trostruko preklopi. Potom se tijesto pusti da odmara 12 sati, ponovo se razvalja lupkanjem valjka po tijestu i preklopi, pa opet pusti da po 10 minuta odmara. Ovo treba učiniti 4 do 5 puta da se tijesto nakon pečenja što bolje lista. Poslije svakoga preklapanja, treba tijesto pokriti krpom da ne dobije koricu.  Po ovom temeljnom receptu mogu se raditi svi kolači od lisnatog tijesta. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.3 (+6)

Sastojci:

  • 25 dkg brašna
  • 25 dkg maslaca ili margarina
  • vinski ocat ili sok od limuna
  • 1 žlica ulja
  • sol
  • voda

Priprema:

Najprije umijesimo tijesto za savijaču s hladnom vodom, u koju smo stavili malo limunovog soka ili vinskog octa zato da se tijesto u pećnici bolje diže. U tijesto dodamo malo ulja i malo soli. Tijesto se mijesi, kako je to opisano kod savijača, samo treba biti nešto tvrđe nego za savijaču. Maslac ili margarin treba držati na hladnom prije nego što ga počnemo uklapati u tijesto. Ako je maslac premekan, onda pri valjanju izlazi iz tijesta, što se vidi po tome što se tijesto lijepi za dasku. U tom slučaju nastanu i nejednake naslage maslaca u tijestu, a kad se ispeče, nije dosta lisnato. Kad je tijesto za savijaču dobro umiješeno na dasci ili mramornoj ploči, oblikuje se kruščić, pusti da odmara pola sata u hladnjaku ili na hladnom mjestu. Maslac se umijesi sa 5 dkg brašna, pa kad je priređen, počinje izrada lisnatoga tijesta. Brašno koje se umijesi u maslac oduzme se od već izmjerene količine brašna. 

Tijesto za savijaču razvalja se u oblik pravokutnika, a ne smije biti razvaljano tanje od 1 cm. Na tijesto se stavi maslac koji je također razvaljan u manje pravokutnike. Zatim se maslac preklopi rubovima tijesta, a tijesto trostruko preklopi. Potom se tijesto pusti da odmara 12 sati, ponovo se razvalja lupkanjem valjka po tijestu i preklopi, pa opet pusti da po 10 minuta odmara. Ovo treba učiniti 4 do 5 puta da se tijesto nakon pečenja što bolje lista. Poslije svakoga preklapanja, treba tijesto pokriti krpom da ne dobije koricu. 

Po ovom temeljnom receptu mogu se raditi svi kolači od lisnatog tijesta.

Prosjek: 4.3 (+6)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)