Košarice punjene brokulom, shitake gljivama i svježim sirom

Radila sam ih u kalupu za muffine i za 6 košarica/kalupića trebati će:
Za tijesto:
- 150 g raženog brašna
- 1/2 žličice soli
- 70 g maslaca
- 2-3 žlice hladne vode
- Brašno i sol pomiješati, maslac narezati na listiće i dodati brašnu.
- Prstima utrljavati maslac u brašno dok se ne dobije mrvičasto tijesto
- Dodati vodu i umjesiti tijesto te ga staviti u plastičnu foliju oko 45 minuta u frižider
Za nadjev:
- 200 g cvjetova brokule
- 100 g svježeg sira
- 1 jaje
- 1 šaka sušenih shitake gljiva
- 1/2 glavice luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol, papar, mljeveni muškatni oraščić
- Cvjetove brokule lagano skuhati, kada prokuhaju još oko 5 minuta. Ocijediti ih od vode, prohladiti ih i usitniti (ja sam ih u cjediljki dodatno nasjeckala nožem)
- Luk nasjeckati, zagrijati maslinovo ulje i lagano ga prepržiti. Gljive dodati na luk i sve zajedno pržiti dok gljive ne omekšaju i ne počmu tamniti
- Svježi sir i jaje sjediniti i dobro ih umješati.
- U posudu staviti ocjeđenu i usitnjenu brokulu, svježi sir sa jajem i gljive sa lukom. Sve lagano umješati, da se sjedini ali da se ne pretvori u kašu. Začiniti sa soli, paprom i muškatnim oraščićem (muškatni oraščić ne treba štediti jer se jako lijepo slaže u ovoj kombinaciji)
Do punjenja košarica nadjev staviti u frižider.
- Tijesto podijeliti na 6 dijelova, svaki razvaljati i sa njima obložiti namašćene i pobrašnjene kalupe za muffine. Tamo gdje tijesto malo pukne jednostavno ga "zakrpati" drugim komadićem tijesta.
- Svaku košaricu napuniti nadjevom do vrha.
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i peći oko 20-30 minuta.
Kada je gotovo izvaditi iz pećnice, ostaviti da se prohladi i košarice će jednostavno izaći iz kalupa.
- Sastojci: svježi sir / gljive / jaje / maslac / muškatni oraščić / maslinovo ulje / luk / shitake / brašno / sol







Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...