Doboš torta

recepti_bez_slike
6 žumanjka 15 dkg šećera 13 dkg brašna 6 bjelanjka (snijeg) 15 dkg šećera za karamel-glazuru 5 dkg badema za ukras Sastojci za kremu 4 cijela jaja 20 dkg šećera vanilija 10 dkg čokolade 25 dkg maslaca Postupak pripreme Najprije napravite biskvit smjesu od žumanjaka, šećera, brašna i snijega, pa od ove smjese i pecite najmanje 6 tankih listova. Listovi se moraju peći na nagloj vatri da se ne presuše. U međuvremenu napravite kremu, njome sastavite listove, a najljepši list ostavite za najgornji koji se najprije glazira, a tek onda stavi na tortu. Kremom se torta i po stranicama premaže te obloži izrezanim bademima u obliku strugotine. Krema: cijela jaja, šećer u prahu, otopljena čokolada i vanilija tuku se na pari dok smjesa ne zavri, a onda maknite s vatre i dalje tucite dok se ne ohladi. Kad je smjesa ohlađena, doda se u dobro izmiješani maslac. Karamel glazura: šećer  otopite u kotliću u prozirnu žutu tekućinu i njome naglo prelijte najljepši list torte. Dok je karamel još mekan, mora se nožem zarezati 6 do 8 promjera, prema veličini torte. Svaki puta prije nego ga nožem zarežemo, moramo isti nož provući kroz limun ili maslac da se ne lijepi. Oblik za torte obloži se na dnu i na stranama piškotama. Piškote se poškrope hladnom kavom. Zatim se premažu kremom a na kremu se opet slože piškote koje se poškrope kavom. Tako se piškote i krema slažu. Torta se stavi na hladno mjesto preko noći. Drugi dan se izvadi iz oblika i ukrasi tučenim i ošećerenim slatkim vrhnjem. Krema: Maslac, šećer i jaje se miješaju pjenasto. Zatim se dodaju samljeveni orasi koji se preliju kavom. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+2)

Sastojci za tortu

 • 6 žumanjka
 • 15 dkg šećera
 • 13 dkg brašna
 • 6 bjelanjka (snijeg)
 • 15 dkg šećera za karamel-glazuru
 • 5 dkg badema za ukras

Sastojci za kremu

 • 4 cijela jaja
 • 20 dkg šećera
 • vanilija
 • 10 dkg čokolade
 • 25 dkg maslaca

Postupak pripreme

Najprije napravite biskvit smjesu od žumanjaka, šećera, brašna i snijega, pa od ove smjese i pecite najmanje 6 tankih listova. Listovi se moraju peći na nagloj vatri da se ne presuše. U međuvremenu napravite kremu, njome sastavite listove, a najljepši list ostavite za najgornji koji se najprije glazira, a tek onda stavi na tortu. Kremom se torta i po stranicama premaže te obloži izrezanim bademima u obliku strugotine.

Krema: cijela jaja, šećer u prahu, otopljena čokolada i vanilija tuku se na pari dok smjesa ne zavri, a onda maknite s vatre i dalje tucite dok se ne ohladi. Kad je smjesa ohlađena, doda se u dobro izmiješani maslac.

Karamel glazura: šećer  otopite u kotliću u prozirnu žutu tekućinu i njome naglo prelijte najljepši list torte. Dok je karamel još mekan, mora se nožem zarezati 6 do 8 promjera, prema veličini torte. Svaki puta prije nego ga nožem zarežemo, moramo isti nož provući kroz limun ili maslac da se ne lijepi.

Oblik za torte obloži se na dnu i na stranama piškotama. Piškote se poškrope hladnom kavom. Zatim se premažu kremom a na kremu se opet slože piškote koje se poškrope kavom. Tako se piškote i krema slažu. Torta se stavi na hladno mjesto preko noći. Drugi dan se izvadi iz oblika i ukrasi tučenim i ošećerenim slatkim vrhnjem.

Krema: Maslac, šećer i jaje se miješaju pjenasto. Zatim se dodaju samljeveni orasi koji se preliju kavom.

Prosjek: 5 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika nena970's

Jel netko ima neki drugi recept za dobošicu? 8>