Sušenje jabuka

2 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Sušenje jabuka

Imam dosta jabuka htela sam da ih susim na elektricni sporet u ladici a neznam koliko dugo ako znate  gledla sam neki dan anu pa sam promasila to Hvala, Dragca Despotovic

Slika korisnika Rebeka's
Offline
Pridružen/a: 24/05/2011

Jabuke
Suše se oguljene i s korom. Kora se posebno suši i od nje se kuha čaj ili pravi ocat. Plodovima odstranimo sjemenke te ih narežemo na kolutove ili kriške. Da ne potamne, prije sušenja ih potopimo u limunom začinjenu vodu (ili 2% otopinu limunske kiseline). Pri tome postupku izluči se dio vitamina i mineralnih tvari iz voća. Kolutove ili kriške složimo na rešetke ili nanižemo na konac. Prezrele, kašaste jabuke nisu za sušenje. Manje su ukusne slatke jabuke. Najukusnije su kisele jabuke. Temperatura pri sušenju ne smije biti viša od 70 °C (343 K).

Imamo dva načina sušenja:

Sušenje na suncu ili zraku
Voće rasprostremo na rešetku i izložimo ga suncu da što prije ispari voda, zatim nastavimo sušiti u hladu, najbolje na vjetru i propuhu (ispod velikih nadstrešnica, u otvorenim trijemovima ili sjenicama).
Ako je loše vrijeme, sušenje na zraku treba prekinuti te nastaviti na umjetnoj toplini, da voće ne bi počelo plijesniti.
Voće je dovoljno suho ako je svaki plod elastičan i savitljiv. Ako ga prerežemo, iznutra je suh, bez vodenih kapljica. Suho voće čuvamo u vrećama od rijetkog platna. Još su bolje metalne kutije ili omoti od celofana, jer je voće u njima zaštićeno od prašine i zagađivača. Povremeno voće treba pregledati. Svako voće koje je na vlažnom zraku upilo vlagu ponovo se suši da se ne uplijesni.
Suho voće upotrijebimo sirovo ili kuhano. Uvijek ga treba oprati. Prije kuhanja oprano voće namočimo, ostavimo stajati preko noći a zatim ga u istoj vodi skuhamo.

Sušenje u pećnici ili na štednjaku
U pećnici ili na štednjaku složimo rešetke jednu na drugu.
Rešetke premještamo tako da nisu uvijek iste izložene višoj temperaturi te voće više puta promiješamo ili okrenemo.
Za sušenje na umjetnoj toplini prikladan je električni štednjak i obična krušna peć u kojoj se pekao kruh.
Veće količine voća sušimo u bezdimnim sušionicama, ponegdje i u električnim.

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija