pavo49 traži recept za pripremu veprovine
Priprema veprovine
Ovo je ukratko najvažnije što se mora znati opčenito ako se hoće pripremati divljač:
Ključan element u pripremi jela od divljači je omekšavanje mesa. Taj ućinak najlakše ćete postići date li mesu nekoliko dana da se marinira, a tako ćete mu ujedno podariti i prekrasnu aromu skrojenu baš po Vašem ukusu. Glavni sastojak takvih marinada obično je ocat, a vino i začini dolaze u različitim omjerima. Važno je spomenuti i da će divljač iz prirode biti potrebno marinirati nešto dulje nego onu iz uzgoja.
Češće ljudi rade gulaš od veprovine,pa evo jedan provjeren recept:
Sastojci za 4-6 osoba:
1 kg buta od vepra
3 žlice češnjaka u granulama
6 režnjeva češnjaka
1 žlica senfa
5 lovorova lista
300 ml gazirane vode
800 g luka
100 g mrkve
100 g prešinova korijena
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica mljevene crvene paprike
1 žličica mljevene ljute paprike
200 ml mesne juhe
200 ml bijelog vina
200 ml crnog vina
30 g sušenih vrganja
100 g suhih šljiva
50 g suhih brusnica
ulje, sol i papar
Priprema:
Prije svega, veprovinu smo začinili solju i paprom, dodali senf, češnjak u granulama, lovorov list, gaziranu vodu, dobro izmiješali i ostavili da se marinira po prilici tri sata. U međuvremenu očistili smo češnjak, luk, mrkvicu i peršin i usitnili u sjekaču. Tako pripremljeno povrće stavimo u lonac na vruće ulje i pirjamo, povremeno miješajući, dok ne ispari višak tekućine. Zatim dodamo marinirano meso, promiješamo i pirjamo dok meso ne pusti tekućinu. Potom dodamo koncentrat rajčice, mljevenu crvenu i ljutu papriku, brusnice, suhe šljive, malo mrkve narezane na kolutove, dobro izmiješamo i pirjamo dalje. Nakon 15-ak minuta ulijemo mesnu juhu i kuhamo na srednje jakoj vatri, po prilici jedan i pol sat. Zatim ulijemo crno vino, bijelo vino, dodamo sušene vrganje, promiješamo i kuhamo još 15-ak minuta. Gotov gulaš poslužimo s okruglicama od kruha.
Dobar tek!
super recept. sem ga danes naredila za kosilo in mi je super uspel. vsi doma so bili veseli kosila in vse pojedli iz krožnika
super recept, sem tudi jaz danes kuhala po njem in jed je super uspela. vsi so bili veseli kosila in vse popjedli iz Bohinjsko jezero hotel krožnikov. še bom zagotovo to večkrat skuhala oziroma pripravila. mogoče postane moja najljubša jed.
Vaše mišljenje nam je najvažnije!
Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.








bilo bi lijepo, pristojno i korektno navesti izvor te, gore napisane recepture:
http://finirecepti.net.hr/priprema/gulas-od-divljaci/