Mesna štruca

8 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika mala sonja's
Offline
Pridružen/a: 19/11/2010
Mesna štruca

moja mama ju je radila često za nedjeljnji ručak, ali mije uz telefon, a meni hitno treba. Radila je punjenu štrucu.

Hvala!!

Slika korisnika creed's
Offline
Pridružen/a: 24/10/2010

Spremam ju sa kuhanim jajima. Znam da ju neke domačice rade sa sirom, šunkom, šampinjonima.....Nisi napisala sa ćime ti je mama punila mljeveno meso, ali s ovim receptom nečeš pogriješiti!
Treba ti 30 dkg g mljevene junetine i isto toliko mljevene teletine i mljevene svinjetine. Zatim jedna žemlja po mogućnosti stara 2 dana, 1,5 dcl mlijeka, malo maslaca, glavica luka, 2 mrkve, 5 jaja, žlica sjeckanog peršina, muškatni oraščić, prezle i sol i papar.
U zdjelu stavimo žemlju narezanu na kockice, posolimo, prelijemo mlijekom, malo izmiješamo i ostavimo da se dobro namoči. Za to vrijeme u tavici zagrijemo maslac, dodamo na sitno nasjeckani luk i naribanu mrkvu, malo ih posolimo i na laganoj vatri pržimo dok ne omekšaju. Kad omeka, povrće maknemo s vatre i ostavimo da se malo ohladi. Namočenu žemlju dobro ocijedimo i usitnimo. U zasebnu zdjelu stavimo sitno mljevenu teletinu, junetinu i svinjetinu, dodamo tako ocijeđenu žemlju, 2 umućena jaja, nasjeckani peršin, naribamo malo muškatnog oraščića, začinimo solju i paprom, dodamo ohlađeno povrće i sve zajedno dobro izmiješamo rukom da se dobro poveže. Visoki kalup pravokutnog oblika premažemo maslacem i posipamo krušnim mrvicama. Ovako pripremljeni kalup, mesom punimo do dvije trećine visine i u njega po sredini utisnemo 3 tvrdo kuhana jaja. Sve zajedno prekrijemo preostalim mesom, te ga na vrhu poravnamo. Meso odozgo premažemo omekšanim maslacem i iz kalupa iskrenemo na sredinu vatrostalne posude u kojoj ćemo peći štrucu (to smo učinili kako bi dobili što pravilniji oblik pečene štruce). Ovako pripremljenu štrucu stavljamo peći u pećnicu zagrijanu na 190°C, po prilici jedan sat i poslužimo.
Kod štruce morate paziti da vam ne zagori mljeveno meso. Zato ja svaku štrucu napravim ovako: raširim foliju, posipam ju prezlama, ražirim mljeveno meso po tome pa po sredini stavim nadjev ( kuhana jaja). Zatim zarolam takvu štrucu (folija ide oko mesa) pa se štruca može peći na 200 stupnjeva bez bojazni da će zagoriti. osim toga, puno je sočnija jer se peče u vlastitom soku. Pred kraj razrežem foliju da se zapeće i da dobije boju.

Slika korisnika Lea N's
Offline
Pridružen/a: 21/10/2010

šunka i sir: 

75 dkg mljevenog mesa (uzmem ili sve pileće ili sve pureće ili kombinaciju svinjetine i junetine), jaje, češanj češnjaka, 3 žlice mrvica, pola dcl mlijeka, peršin, sol.

Za nadjev trebate 10 dkg sira (podravac, gouda), 15 dkg hamburgera ili šunke.

Krušne mrvice izmješati sa mlijekom da nabubre, a zatim sve sastojke izmješati i ostaviti sat vremena da smjesa odstoji i da se okusi prožmu. Razvaljati smjesu između dva najlona (ili folije, ovisi kako ćeš ju raditi), posložiti nadjev (hamburger ili šunku, sir - sve na sitno nasjeckano). Pomoću folije zarolati i peći u pećnici oko sat vremena.

ovo su moji recepti, lea

eva
Slika korisnika eva's
Offline
Pridružen/a: 21/10/2010

wooow, mesna štruca, to nisam sto godina radila!!!! Moji će se oduševiti jer ju jako vole. obično radim sa kuhanim jajima i isto pećem u alu foliji. Pored toga mladi krumpir......Osim toga zaprljam samo jednu posudu za cijeli ručak! 

Sonja, tako mi je drago da si se sjetila mesne štruce!!!! =D> (^3^)

Slika korisnika mami's
Offline
Pridružen/a: 24/05/2011

Neki dan smo to imali za ručak, super su mi te mesne štruce
mogu se kombinirati sa raznim dodacima, evo recept za
mesnu štrucu sa sirom:
MESNA ŠTRUCA NADJEVENA SIROM

SASTOJCI: 1 kg mljevene puretine 2 manje glavice luka 40 dkg naribanog sira
6 kriški starog kruha 4 žumanjka ulje, sol, papar, peršin

Nasjeckani luk kratko popržiti na ulju, a zatim ga ohladiti. Kruh namočiti vodom pa istisnuti. Mljevenom mesu dodati žumanjke, istisnuti kruh, poprženi luk, nasjeckani peršinov list, posoliti, popapriti pa izmiješati u povezanu smjesu. U duguljasti, namašćeni kalup staviti jednu trećinu smjese, posipati je naribanim sirom, pa drugu trećinu mesne smjese i ostatak naribanog sira, a po njemu treći dio mesne smjese. Preliti zagrijanim uljem i peći u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta, uz povremeno prelijevanje uljem. Prohlađenu pečenku narezati na ploške i poslužiti uz umak po želji.
Dobat Tek!

"moja mama najbolje kuha"

Slika korisnika Rebeka's
Offline
Pridružen/a: 24/05/2011

jeste probali mesnu štrucu sa šampinjonima?
stvarno nešto predobro:
Mesna štruca sa šampinjonima

SASTOJCI: 75 dkg mljevenog mesa 4 žlice krušnih mrvica mljevena paprika
20 dkg šampinjona 2 dcl mlijeka ulje, sol, papar
3 jaja 2 kriške starog kruha
1 glavica luka 4 odreska suhe slanine

Očišćene šampinjone narezati na tanke listiće. Kruhu maknuti koricu pa ga namočiti u mlijeku i istisnuti. Na zagrijanom ulju popržiti nasjeckani luk, dodati šampinjone, posoliti, popapriti i pirjati dok ne ispari tekućina. Potom dodati dva umućena jaja i pržiti da se jaja zapeku. Maknuti s vatre i ohladiti. Mljevenom mesu dodati kruh, jednu žlicu krušnih mrvica i sirovo jaje. Posoliti, popapriti pa dobro izmiješati. Na dasci posutoj krušnim mrvicama, od smjese oblikovati valjak, a zatim ga spljoštiti, premazati nadjevom od šampinjona i pažljivo saviti u roladu. Staviti je u namašćenu posudu, prekriti odrescima slanine i peći u zagrijanoj pećnici oko 50 minuta. Za vrijeme pečenja prelijevati je masnoćom od pečenja. Hladnu roladu poslužiti sa salatom od pečenih paprika.
Probala sam tu štrucu na jednoj promociji, tražila sam recept, ovo jelo možete pripremiti i kad želite nekoga iznenaditi,kao svečani ručak,uz juhu i desert isto može proći.

Vesna Brozović
Slika korisnika Vesna Brozović's

Kamo su nestala dva pržena i ohlađena jaja. Da li idu u smjesu ili u nadjev sa šampinjonima

Slika korisnika anjica's
Offline
Pridružen/a: 14/05/2024

Sestavine:

  • 500 g mletega govejega mesa
  • 250 g mletega svinjskega mesa
  • 1 srednje velika čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 1 skodelica drobtin
  • 1/2 skodelice mleka
  • 2 jajci
  • 1 žlica gorčice
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlica Worcester omake
  • Sol in poper po okusu
  • 1/2 žličke paprike
  • 1/2 žličke timijana
  • 1/2 žličke origana
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 4 rezine slanine (neobvezno)

Postopek:

  1. Priprava mešanice: V veliki skledi zmešaj mleto goveje in svinjsko meso. Dodaj drobno sesekljano čebulo, česen, drobtine, mleko, jajci, gorčico, paradižnikov koncentrat, Worcester omako, sol, poper, papriko, timijan, origano in peteršilj. Vse skupaj dobro premešaj, da se sestavine enakomerno porazdelijo.

  2. Oblikovanje štruce: Zmes oblikuj v obliko štruce in jo položi na pekač, obložen s papirjem za peko. Če želiš, lahko štruco oviješ z rezinami slanine za dodatni okus.

  3. Pečenje: Pekač postavi v predhodno ogreto pečico na 180°C in peči približno 60 minut, oziroma dokler mesna štruca ni lepo zapečena in kuhana do konca. Da preveriš, ali je štruca pečena, lahko uporabiš termometer za meso; notranja temperatura naj doseže 75°C.

  4. Počitek in postrežba: Ko je štruca pečena, jo vzemi iz pečice in pusti počivati 10 minut, preden jo narežeš. To omogoči, da se sokovi v mesu enakomerno porazdelijo.

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija