Grah varivo

3 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Grah varivo

klaudija i renata traže recept za domaće grah varivio.

Za 5 litara variva:
• 200 g na masnoći prepženog crvenog luka
• 170 g sitno sjeckane mrkve
• 50 g sitno sjeckani celerovog korijena
• 1 VŽ peršuna
• 1 VŽ mljeka u prahu
• 2 VŽ slatke mljevene paprike
• ½ TL ljute mljevene paprike
• 3 VŽ vegete
• 2 VŽ koncentrata od rajčice
• 1,5 kg kuhanog ocijeđenog i ispranog smeđeg(šarenog graha)

• 10 listova lovora
• 300g suho meso(rebrica ili neke kosti od suhog mesa)
• 2-3 svinjske kože
• 2 sviježa svinjska repića ili nogice

Od gornjih sastojaka skuhajte juhu u 3,5 litara vode.
Sve dobro prekuhajte, dok kosti ne postanu kao papir. Kad zakipi jedno 40min u ekspres loncu.
Izvadite meso, kosti i kože.
Stavite posudu u hladnu vodu, da se digne masnoća na vrh juhe, tako da lakše odstranite suvišnu masnoću.

U litru juhe od kostiju umješajte sjeckanu mrkvu, korijen celera i luk.
Prokuhajte da sve omekani.
Dobro izmiksajte ručnim mikserom dok ne postane kao sirup.
Ovu smjesu zajedno sa mljekom u prahu, te crvenom slatkom i ljutom parikom dodajte u ostatak juhe od kostiju.
300 g kraškog vrata narežite na kockice 1x1 cm.
Kratko ih na jakoj vatri popržite sa svih strana.
Izbor suhog mesa je na vama, može i slanina itd.
U juhu umješajte koncentrat od rajčice, dodajte peršun, grah i prepečeni kraški vrat.. Promješajte.
Prokuhajte, 10 min. kušajte i prema okusu dodajte vegete
Nije moguće univerzalno reći koliko vegete ili soli jer je juha od mesa i suho meso samo po sebi slano, zato je bitno da prije nego solite kratko prokuhate da grah povuće sol.
Maknite sa vatre i poklopljeno ostavite da odstoji barem 1 sat.
http://moja-kuhinja.com/variva/grah-varivo-sa-suhim-mesom.html

Dobar tek želi vam Tomek

Slika korisnika rockiva's
Offline
Pridružen/a: 17/06/2011

ja radim grah varivo na nacin da podmetnem i puno povrca pa varivo ne bude samo grah. Na malo masnoće prodinstam luk, malo češnjaka, paprike, rajčicu, mrkvicu i pa kad omeksa ubacim na sitne kockice narezan krumpir. Kad se skuha (podlijevajuci vodom) onda to usitnim stapnim mikserom. Dodam u grah koji sam ostavila u vodi u kojoj se kuhao pa s tom gustom smjesom povrca ujendo zgusnem varivo. Dodam zacine po zelji i kad zakipi jelo je gotovo. Uz to najcesce skuham kobase.

dobar tek!!!

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija