Sacher torta

recepti_bez_slike
140 g maslaca (sobna temperatura) 110 g šećera u prahu 1/2 struka vanilije (srce struka) 6 žumanjka 6 bjelanjka 130 g čokolade za kuhanje 110 g šećera 140 g brašna (mekog) 200 g marmelade od marelice maslac (za posudu) brašno (za posudu) šlag (za serviranje) Za glazuru: 200 g šećera 125 ml vode 150 g čokolade Kremasto umutite maslac sa šećerom u prahu i srcem vanilije. Polako dodajte jedan po jedan žumanjak i sjedinite u gustu smjesu. Čokoladu rastopite na pari i pomiješati sa smjesom. Umutite bjelanjke, dodajte šećer i mutiti dok smjesa ne postane čvrsta. Bjelanjke dodajte smjesi žumanjaka, pospite brašnom i promiješajtekuhačom. Smjesu izlijte u namašćenipleh stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170°C oko 55-60 minuta. Prvih 10-15 minita vrata pećnice držati otvorena za širinu prsta, nakon toga ih zatvorite. Kora je pečena kada na pritisak prsta pruža blagi otpor. Posudu sa korom nakon pečenja prebacite na rešetku za kolače i pustite da se ohladi 20tak minuta. Ohlađenu koru prepolovite oštrim nožem. Marmeladu ugrijte, promiješajte i premažite njome obje polovine kore te ih ponovo spojite. Zatim mermeladom premažite ostatak tortei pustiti da se malo osuši. Za glazuru kuhajte 5-6 minuta vodu i šećer, te ostavite da se ohladi. Čokoladu rastopite na pari i polako miješajući dodajte joj šećer i slatku vodu, dok ne nastane gusta, glatka masa. Mlaku glazuru jednim pokretom prelijte preko torte. Ostavite da se glazura stvrdne te narežite na komade i servirajte sa šlagom. Savjet: Da bi provjerili konzistenciju glazure, prelite glazuru na kuhaču. Na kuhači bi trebao biti sloj od oko 4 mm. Ako je glazura suviše gusta, može se razrijediti kapima šećera iz lonca (ostatke šećera u posudi ponovo rastopiti sa malo vruće vode). Obratite pažnju da glazuru ne zagrijete previše, zato što poslije sušenja neće biti sjajna. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.5 (+2)
Sacher torta među najpoznatijim je tortama na svijetu i zaštićeni je suvenir austrijske prijestolnice. Ukusna i neodoljiva za sve čokoljupce, prava je kraljica među tortama.
Recepti - 3 - slika

Sastojci:

 • 140 g maslaca (sobna temperatura)
 • 110 g šećera u prahu
 • 1/2 struka vanilije (srce struka)
 • 6 žumanjka
 • 6 bjelanjka
 • 130 g čokolade za kuhanje
 • 110 g šećera
 • 140 g brašna (mekog)
 • 200 g marmelade od marelice
 • maslac (za posudu)
 • brašno (za posudu)
 • šlag (za serviranje)

Za glazuru:

 • 200 g šećera
 • 125 ml vode
 • 150 g čokolade

Kremasto umutite maslac sa šećerom u prahu i srcem vanilije. Polako dodajte jedan po jedan žumanjak i sjedinite u gustu smjesu. Čokoladu rastopite na pari i pomiješati sa smjesom. Umutite bjelanjke, dodajte šećer i mutiti dok smjesa ne postane čvrsta. Bjelanjke dodajte smjesi žumanjaka, pospite brašnom i promiješajtekuhačom. Smjesu izlijte u namašćenipleh stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170°C oko 55-60 minuta. Prvih 10-15 minita vrata pećnice držati otvorena za širinu prsta, nakon toga ih zatvorite. Kora je pečena kada na pritisak prsta pruža blagi otpor. Posudu sa korom nakon pečenja prebacite na rešetku za kolače i pustite da se ohladi 20tak minuta. Ohlađenu koru prepolovite oštrim nožem.
Marmeladu ugrijte, promiješajte i premažite njome obje polovine kore te ih ponovo spojite. Zatim mermeladom premažite ostatak tortei pustiti da se malo osuši. Za glazuru kuhajte 5-6 minuta vodu i šećer, te ostavite da se ohladi. Čokoladu rastopite na pari i polako miješajući dodajte joj šećer i slatku vodu, dok ne nastane gusta, glatka masa. Mlaku glazuru jednim pokretom prelijte preko torte. Ostavite da se glazura stvrdne te narežite na komade i servirajte sa šlagom.

Savjet:

Da bi provjerili konzistenciju glazure, prelite glazuru na kuhaču. Na kuhači bi trebao biti sloj od oko 4 mm. Ako je glazura suviše gusta, može se razrijediti kapima šećera iz lonca (ostatke šećera u posudi ponovo rastopiti sa malo vruće vode). Obratite pažnju da glazuru ne zagrijete previše, zato što poslije sušenja neće biti sjajna.

Prosjek: 3.5 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)