Čokoladna torta 1
sastojci za čokoladnu tortu:
- 6 jaja
- 13 jušni kašika šećera
- 6 jušni kašika mlijeka
- 6 jušni kašika ulja
- 6 jušni kasika brašna
- 6 jušni kasika gorkog kakaa
- 2 praška za pecivo
- 2 vanili šećera
- 2 šlag kreme za tortu
zaljev:
- šalica mlijeka
- slatko kakao
- pola kašike ruma
krema:
- 1/2l vrahnja za kuhanje
- 3 čokolade
- pola margarina
Priprema čokoladne torte:
Prvo izmutimo šećer i jaja, zatim dodavati mlijeko, ulje, brašno, kakao. Kakao izmješati kašikom pa mikserom i dodavati ostale sastojke prašak za pecivo i vanili šećer. Pečnicu zagrijemo, a tjesto stavimo u kalup i stavimo peći na 180-200 stepeni. Čačkalicom provjerimo je su li kore gotove. Kad kore budu gotove ostavimo ih da se oglade. Potom prepolovimo koru na dva jednaka dijela. Napravimo zaljev i prvu koru natopimo zaljevom i ostavimo pola zaljeva za drugu koru. Napravimo kremu ostavimo 10 minuta da ostoji, za to vrijeme izmutim šlag kreme. Kremu stavimo na koru. Stavimo 2 koru na kremu i prelijemo je zaljvom (ako se zaljev ohladio zagrij te ga brze ce upiti) jedan dio kreme staviti u štrcaljku za toru a drugi dio stavit na koru. Po želji tortu možete ukrasiti orasima, bademima, lješnjacima.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Vaše oznake (tagovi): torte
- Sastojci: brašno / čokolada / jaja / kakao / margarin / mlijeko / prašak za pecivo / ulje / vanilin šećer