500 g brašna
150 ml mlijeka
100 ml tople vode
2 žličice instant kvasca
1 žlica šećera
1 žličica soli
4 žlice ulja
1 žlica kiselog vrhnja
Sastojci za premaz:
100 g omekšalog maslaca
1 žumance
1 žličica brašna
Sastojci za fil:
oko 250 g svježeg sira (jedan dio sam zamijenila sa slanim ovčijim sirom)
1 žlica kiselog vrhnja
1 žličica soli (ako ne koristite ovčiji sir koji je slan)
oko 100 g svježeg špinata (špinat izrezati na sitno, posoliti ga s 1 žličicom soli, ostaviti da odstoji pa ga dobro ocijediti)
Sastojci:
1 bjelance
sjemenke po želji (ćurekot, sezam, zlatni lan)
Priprema:
U većoj zdjeli pomiješati brašnoo sa šećerom, kvascem pa dodati sol...u manjoj posudi izmiješati vodu, mlijeko i ulje, dodati kiselo vrhnje pa sve sipati u brašno i napraviti meko i elastično tijesto..pokriti zdjelu krpom i ostaviti tijesto na toplome dok ne udvostruči volumen. Za premaz izmiješati sve sastojke. Za fil izmiješati sir s kiselim vrhnjem posoliti ako ne stavljate slani ovčiji sir.... Ja sam jednu roladicu namazala ovom mješavinom, malo više od polovice, a za drugu sam u ostatak mješavine sira dodala dobro iscjeđeni špinat.
Nadošlo tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, kratko ih premijesiti na pobrašnjenoj podlozi formirajući loptice....svaku dobijenu lopticu razvučemo u pravokutnik dimenzija oko 50 x 20 cm, premažemo s polovicom premaza, a onda tanko nanesemo i fil...zarolamo u roladicu...
Dobijene roladice isjeći cik cak (kao trapeze) slagati ih u kalup promjera 28 cm (možete ga obložiti papirom za pečenje) ....isto napravite sa drugom lopticom s tim što sam ja u drugi dio fila dodala i malo špinata... (fil nanositi dosta tanko).
Pripremljenu pogaču, pokriti i ostaviti na toplom da još malo naraste, a zatim premazati s bjelanjcem i posuti sjemenkama po želji.
peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta, ako ste karakter sačekajte bar malo neka se ohladi :)
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.5 (+6)
‹ Pogača Pahuljica
najbolji recept
Pogača cvet ›
Jednostavno tijesto i jednostavna priprema, a vi si pustite mašti na volju pa je punite ili premazujte čime volite...
Sastojci:
- 500 g brašna
- 150 ml mlijeka
- 100 ml tople vode
- 2 žličice instant kvasca
- 1 žlica šećera
- 1 žličica soli
- 4 žlice ulja
- 1 žlica kiselog vrhnja
Sastojci za premaz:
- 100 g omekšalog maslaca
- 1 žumance
- 1 žličica brašna
Sastojci za fil:
- oko 250 g svježeg sira (jedan dio sam zamijenila sa slanim ovčijim sirom)
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 žličica soli (ako ne koristite ovčiji sir koji je slan)
- oko 100 g svježeg špinata (špinat izrezati na sitno, posoliti ga s 1 žličicom soli, ostaviti da odstoji pa ga dobro ocijediti)
Sastojci:
- 1 bjelance
- sjemenke po želji (ćurekot, sezam, zlatni lan)
Priprema:
U većoj zdjeli pomiješati brašnoo sa šećerom, kvascem pa dodati sol...u manjoj posudi izmiješati vodu, mlijeko i ulje, dodati kiselo vrhnje pa sve sipati u brašno i napraviti meko i elastično tijesto..pokriti zdjelu krpom i ostaviti tijesto na toplome dok ne udvostruči volumen. Za premaz izmiješati sve sastojke. Za fil izmiješati sir s kiselim vrhnjem posoliti ako ne stavljate slani ovčiji sir.... Ja sam jednu roladicu namazala ovom mješavinom, malo više od polovice, a za drugu sam u ostatak mješavine sira dodala dobro iscjeđeni špinat.
Nadošlo tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, kratko ih premijesiti na pobrašnjenoj podlozi formirajući loptice....svaku dobijenu lopticu razvučemo u pravokutnik dimenzija oko 50 x 20 cm, premažemo s polovicom premaza, a onda tanko nanesemo i fil...zarolamo u roladicu...
Dobijene roladice isjeći cik cak (kao trapeze) slagati ih u kalup promjera 28 cm (možete ga obložiti papirom za pečenje) ....isto napravite sa drugom lopticom s tim što sam ja u drugi dio fila dodala i malo špinata... (fil nanositi dosta tanko).
Pripremljenu pogaču, pokriti i ostaviti na toplom da još malo naraste, a zatim premazati s bjelanjcem i posuti sjemenkama po želji.
peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta, ako ste karakter sačekajte bar malo neka se ohladi :)
Link izvora / potpis autora: http://vrtaljica.blogspot.com/2014/10/pogaca-none.html