Starinski pišingeri

recepti_bez_slike
u posudu s polupati jaja i na to staviti šećer - miješati pjenjačom na laganoj vatri oko 10 - 15 minuta dok se to onako počne zgušnjavati staviti čokoladu sad maknuti s vatre i polako dodavati komade margarina na kraju dodati orahe toplo mazati na oblatne oblatne stavite između dva crna lima i na gornji lim staviti nešto teško - npr. knjige, posudu svoćem i slično da se dobro zalijepe Napomena: mjera od 6 jaja je taman po količini kreme za 1 oblatne, ništa ne curi sa strane, ali ako malo ode onda to brzo s prstom pokupite i prst poližite ;))). Ako želite možete mijenjati omjere na 5 ili na 7,8 jaja, a tada trebate smanjiti ili povećati i ostale komponente.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+3)
Nema se ništa novo napisati o pišingerima...od koga drugog bi i bio recept za ove starinske kolače nego od moje prabake Anke! Recept je jako star tako da se na kuha na pari i slično, jako je jednostavan. Sjetite se starih običaja, starinskih stolnjaka i naših baka i djedova dok jedete ove pišingere!
 • 1 oblatne (znate one najbolje, ne smijem reklamirati ;))) na T)
 • 6 cijelih jaja
 • 180 g šećera kristal bijelog
 • 1 margarin
 • 100 - 120 g čokolade (ovisi koliko hoćete da bude čokoladno i koje boje, ako stavite manje bit će svjetliji, ja stavljam više)
 • punaaaaa šaka mljevenih oraha - doslovno s obje ruke zagrabim i nasipam i ništ ne važem to oduzima vremena ;)

Postupak:

 1. u posudu s polupati jaja i na to staviti šećer - miješati pjenjačom na laganoj vatri oko 10 - 15 minuta dok se to onako počne zgušnjavati
 2. staviti čokoladu
 3. sad maknuti s vatre i polako dodavati komade margarina
 4. na kraju dodati orahe
 5. toplo mazati na oblatne
 6. oblatne stavite između dva crna lima i na gornji lim staviti nešto teško - npr. knjige, posudu svoćem i slično da se dobro zalijepe

Napomena: mjera od 6 jaja je taman po količini kreme za 1 oblatne, ništa ne curi sa strane, ali ako malo ode onda to brzo s prstom pokupite i prst poližite ;))). Ako želite možete mijenjati omjere na 5 ili na 7,8 jaja, a tada trebate smanjiti ili povećati i ostale komponente.

 

Prosjek: 5 (+3)
 • Vrijeme pripreme: 30 minuta
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Vesna Santini's

To je onaj pravi recept! U ostalom, nase bake nisu nikada puno ni vagale, radilo se na mjerice, salice, zlice i sakice, te prstohvate i sl. Mnogima je to danas nezamislivo, no to je taj starinski namin spremanja hrane, kad je iskustvo imalo odlucujucu ulogu, nije se moglo mjeriti vrijeme pemenja, svatko je imao razlicito vrijeme, obzirom da se peklo u pecima na drva! Ovaj me je recept posebno razveselio jer sam se sjetila kako je nekad i moja baka kuhala, a cesto i ja na isti nacin svojima prenosim jednake upute. U svakom slucaju, potvrdujem da je ovo provjereni, ukusan recept nasih baka!!!
Hvala, Violeta!