Prhke zobene kriške
Zob bi, u obliku pahuljica, sitnih ili krupnih, dobro došla u svakoj kuhinji. Od nje se daju napraviti ukusna jela, ali već i samo pahuljice pomiješane s jogurtom donose organizmu dobar paket vitamina i minerala. Efekti su, kod redovitog uživanja u zobi, osobito vidljivi na koži i kosi. Ne kaže se uzalud za konja bujne i sjajne dlake da je "zoben konj", dakle uhranjen sa zobi.
Za prhke zobene kriške trebat ćete:
- 2 šalice zobi
- 1/2 litre vode
- 1/2 šalice sitno sjeckanih oraha ili lješnjaka
- sol
Postupa se s ovim namirnicama na slijedeći način:
Vodu lagano osolite, zakuhajte pa uspite zob. Kuhajte je desetak minuta, poklopite i ostavite da bubri na toplom. U međuvremenu nasjeckajte orahe i primješajte ih u ocijeđenu zob. Masu od oraha i zobi istresite u zdjelu, poklopite i stavite u hladnjak preko noći. Sutradan je narežite na kriške. Takve kriške od zobi pržite na vrućem ulju ili maslacu s obje strane desetak minuta na svakoj strani, dok ne postanu zlatnosmeđe. Poslužite ih vruće s maslacem.