Zob nije samo za konje
Premda se zob ili ovas uzgajala kao visokovrijedna žitarica, vrlo često je, ipak, završavala na jelovnicima stoke, konkretnije konja. Kako pak zrno zobi u sebi ima brojne minerale i vitamine, posebice rijedak vitamin biotin (vitamin H ) važan za kosu i kožu, nije čudno da se među ljudima može još čuti kako se za konja bujne i sjajne dlake kaže da je "zoben konj" odnosno kako je uhranjen sa zobi.
Tek odnedavno zob je uspjela dobiti, među važnim namirnicima, mjesto u prehrani ljudi. Zrno zobi razlikuje se od zrna ostalih žitarica po tome što, nakon uklanjanja ovoja neprobavljive pljeve, ostane tzv. neoljušteno jestivo zrno. Od takvog se, cijelog zrna zobi, rade danas popularne zobene pahuljice, krupne ili one sitnije. Fine su s jogurtom, mlijekom ili kako vam već drago, možda sa suhim voćem.
Zašto biste uzimali zob?
S obzirom na mnoštvo vrijedosti koje sadrži to malo zrnce u sebi, redovito uzimanje zobi, kažu stručnjaci, ublažava upalne procese u zglobovima, a zube štitI od karijesa. Sluz od zobi pripremljena kao juha ili kaša nezamjenjiva je dijetna hrana za bolesnike koji se oporavljaju od bolesti želuca, crijeva, pluća, grla, bubrega, krvotoka ili od žutice.
Što sa zobi?
Osim kao pahuljice u mlijeku ili jogurtu, zob možete upotrijebiti izrađujući žličnjake za juhu, nabujke, valjuške, žgance, pa i torte, popečke ili palačinke. Razlika je samo hoćete li upotrijebiti krupnne pahuljice ili ćete ih mljeti, manje ili više grubo pa koristiti umjesto standardnog pšeničnog, bijelog brašna.
- Kategorije:
- Vaše oznake (tagovi):
Pronađite ideje za sutra
I ovo trebate pogledati:
Sezona je za..
- Varivo od krastavacaSastojci: 50 g putra 1/2 žličice kimla 1 žlicu brašna 2 režnja češnjaka 3 (...
- Zagorski štrukliSastojci za tijesto: 400 g brašna 1 jaje 1 žlica ulja sol Sastojci za nadjev: 1,2...
- Slana savijača od sira Uz malo vremena i volje kore za savijaču mogu se napraviti i doma (i trud će biti nagrađen ipak...
- PudingPriprema pudigna kako su ga radile naše bake bit će jednako brza, a ipak bogatijeg i aromatičnijeg...
- Teleća jetricaUmjesto teleće jetrice, može se korsititi i svinjska ili janjeća, a ovaj temeljni recept može se...
- Anina sirna pitaOva fina Anina sirna pita moj je apsolutni favorit među slasticama koje pripremam. Brzo je gotova,...
- Gravče na tavčeSastojci 50 dkg bijelog graha 40 dkg suhih rebara (vratine ili komad nekog drugog suhog mesa) 3...
- Varivo od mahunaSastojci: 1 kg mahuna 1 glavica luka 1 mrkvica 3 rajčice 3 režnja češnjaka peršin i...
- Zlevanka Sastojci 2 šalice kukuruzne krupice pofuriti s šalicom i pol kipuće vode (najmanje...
- Pašteta od pileće...Sastojci: 40 dkg pilećih jetrica 25 dkg slanine (ili pancete), što mesnatije 2 kuhana jaja...