Proustove Madeleine

recepti_bez_slike
12 i pol dkg šećera 12 i pol dkg brašna 12 i pol dkg maslaca 3 jaja malo soli 6 dkg oljuštenih, samljevenih badema 1 žličica narančinog soka 1/4 žličice ekstrakta vanilije maslac za kalupčiće Priprema: Kalupčiće za madeleine premažite maslacem. Na dasku stavite šećer i prosijano brašno. rastopite maslac pazeći pri tom da ne posmeđi. U mješavinu brašna i šećera umijesite lopaticom za tijesto jaja, pa dalje redom ohlađeni maslac, sol, bademe, sok od naranče i ekstrakt vanilije. Nemojte tijesto mijesiti rukom već lopaticom za tijesto! Neka tijesto odleži 1 sat u hladnjaku. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 250 celzijevih stupnjeva. Utisnite komadiće tijesta u kalupčiće i pecite ih 15 minuta na srednjoj prečki.    Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept No votes yet
Znameniti opis Madeleine kolačića s početka Proustovog djela U potrazi za izgubljenim vremenom postao je jedna od najpoznatijih metafora sjećanja na djetinjstvo i sjećanja uopće. Blagdanski dani sa svojim mirisima i okusima vrlo često izazivaju slične osjećaje i u nama samima. Ako još do sada niste kušali madeleine, možda vas ovaj recept ponuka da i vi krenete u potragu...

Za prave madeleine trebat će vam specifični kalupčići u obliku školjke, ali ako ih nemate, napravite ih sami tako da ćete utisnuti čvrstu aluminijsku foliju u čašicu za rakiju.

Sastojci za 20 komada madeleina:

  • 12 i pol dkg šećera
  • 12 i pol dkg brašna
  • 12 i pol dkg maslaca
  • 3 jaja
  • malo soli
  • 6 dkg oljuštenih, samljevenih badema
  • 1 žličica narančinog soka
  • 1/4 žličice ekstrakta vanilije
  • maslac za kalupčiće

Priprema:

Kalupčiće za madeleine premažite maslacem.

Na dasku stavite šećer i prosijano brašno. rastopite maslac pazeći pri tom da ne posmeđi. U mješavinu brašna i šećera umijesite lopaticom za tijesto jaja, pa dalje redom ohlađeni maslac, sol, bademe, sok od naranče i ekstrakt vanilije.

Nemojte tijesto mijesiti rukom već lopaticom za tijesto!

Neka tijesto odleži 1 sat u hladnjaku. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 250 celzijevih stupnjeva. Utisnite komadiće tijesta u kalupčiće i pecite ih 15 minuta na srednjoj prečki. 

 

No votes yet
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)