Pečati za kekse

PEČATI ZA KEKSE – INSPIRACIJA ZA KREATIVNE SLADOKUSCE
Recepti - 2 - slika

Kad je olovka u ruci nikad ne znaš što će se na kraju izroditi, a kad već stvaraš neki proizvod dobro je napraviti nešto što će potaknuti i druge na stvaranje. Osobito zato jer tu ne postoji muško ili žensko područje. U mojem slučaju, spoj ljubavi prema kreativnom stvaranju i slatkom rezultirao je - pečatima za kekse. Tako govori Mario Barišin, pokretač webshopa Lumenshop.info gdje se mogu pronaći spomenuti i sasvim posebni pečati.

Osebujni keksi

Svaki pečat za kekse izrađuje se rukom, objašnjava Barišin. Osnovni model izrađuje se od gline, zahtijeva dosta vremena, ovisno o motivu. U osnovi to je kiparski pristup. Nakon toga slijedi izrada kalupa od gipsa koji služe za izradu pečata. Kada su pečati izrađeni slijedi faza sušenja dva do tri dana. Zatim retuširanje i pečenje je na 1000 stupnjeva. Potom slijedi nanošenje glazure i ponovno pečenje. Ciklus svakog paljenja ovisi o vrsti peći te traje minimalno 24 sata. Nakon hlađenja pečati su gotovi. I spremni biti utisnuti u tijesto kako bi nastali mali, slatki keksi kojima možete svojem umijeću dodati poseban pečat. Doslovce!

Osebujni majstor za pečate

Mario Barišin pečate stvara u kreativnoj keramičkoj radionici na zagrebačkoj Trešnjevci. Ali, nije on samo majstor koji se keramikom bavi već dvadesetak godina. O, ne! Kreativca ne možete zaustaviti na samo jednome području. Glazba je ono drugo! I svirka u bendu Brujači. U kojem sada stvara i surađuje s raznim drugim kreativcima poput Darka Rundeka, Davora Gopca, Ivanke Mazurkijević i Gorana Navojca. A karijeru je započeo svirajući u raznim bandovima kao što su TKP i Haustor.
Barišin ističe da mu je važan drugačiji pristup i prepoznatljivost što se vidi i čuje iz njegovih pjesama, ali ni u poslu nije drugačije stanje stvari.

LumenShop

Tako se ljetos rodila ideja o otvaranju web dućana koji bi ponudio rukom rađene keramičke predmete što je nakon dvadesetak godina provedenih u keramičkom studiju i bio logičan slijed događaja. Nastao je LumenShop.info.
Nadamo se da će Marijevi pečati za kekse i vas inspirirati da stvarate u tijestu kako bi sladokusci oko vas i vi sami uživali u jako posebnim keksima.

Više informacija na: http://www.lumenshop.info
 1