Kranjske kobasice

recepti_bez_slike
Na svaki kg mesa: 3 dag soli 1 g salitre 1 g papra češnjak oko 1 dl vode Postupak pripreme Koristite najbolje meso za kobasice, meso od buta i lopatice je odličan izbor, mada možete koristiti i druge komade. Uzmemo dvije trećine krtog i jednu trećinu masnog mesa. Meso narežemo na manje komade. Ponegdje se masno meso nareže rukom a nemasno samelje. Mljeveno meso posolimo, popaprimo i pospemo salitrom te dolijemo procijeđenu vodu u kojoj se namakao istučeni češnjak. Tako pripremljeno meso mijesimo oko 1 sat. Zatim ga ohladimo i uguramo u očišćena crijeva. Kobasice probodemo drvcem i ostavimo dva dana na zraku a zatim ih objesimo dva do tri dana u hladan dim. Ako kranjske kobasice nadijevamo mesom starih životinja, moramo dodati više vode. Ako želimo kobasice što duže sačuvati i trošiti sirove, stavimo više slanine a manje vode. Crijeva čvrsto nadjenemo ostavimo kobasice četiri do pet dana u hladnom dimu.
 U Štajerskoj u vodu od češnjaka dodaju malo istučenog kima.
 Ako želimo kobasice odmah upotrijebiti, možemo povećati količinu vode na oko 1 1/4 - 1 1/2 dl na 1 kg mesa i ostaviti samo dva dana u dimu. Takve su kobasice vrlo sočne.
 Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.3 (+7) ‹ Kranjske kobasice najbolji recept Kranjske kobasice ›

Sastojci

  • Na svaki kg mesa:
  • 3 dag soli
  • 1 g salitre
  • 1 g papra
  • češnjak
  • oko 1 dl vode

Postupak pripreme

Koristite najbolje meso za kobasice, meso od buta i lopatice je odličan izbor, mada možete koristiti i druge komade.

Uzmemo dvije trećine krtog i jednu trećinu masnog mesa. Meso narežemo na manje komade. Ponegdje se masno meso nareže rukom a nemasno samelje.

Mljeveno meso posolimo, popaprimo i pospemo salitrom te dolijemo procijeđenu vodu u kojoj se namakao istučeni češnjak. Tako pripremljeno meso mijesimo oko 1 sat.

Zatim ga ohladimo i uguramo u očišćena crijeva. Kobasice probodemo drvcem i ostavimo dva dana na zraku a zatim ih objesimo dva do tri dana u hladan dim. Ako kranjske kobasice nadijevamo mesom starih životinja, moramo dodati više vode.

Ako želimo kobasice što duže sačuvati i trošiti sirove, stavimo više slanine a manje vode. Crijeva čvrsto nadjenemo ostavimo kobasice četiri do pet dana u hladnom dimu.
 U Štajerskoj u vodu od češnjaka dodaju malo istučenog kima.
 Ako želimo kobasice odmah upotrijebiti, možemo povećati količinu vode na oko 1 1/4 - 1 1/2 dl na 1 kg mesa i ostaviti samo dva dana u dimu. Takve su kobasice vrlo sočne.


Prosjek: 3.3 (+7)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)