Pekmez od crnog grožđa

Autor: tatjana   (palac x 18426) |moji recepti

3
1,5 kg crnog grožđa 700 g šećera 2 vrećice vanilin šećera 1 vrećica želina Priprema Grožđe dobro oprati i bobice odvojiti od peteljki. Od kilograma, do kilograma i pol grožđa iscijediti sok, odnosno treba dobiti litru soka. Preostalo grožđe očistiti od koštica i usitniti u multipraktiku ili sjeckalici. U lonac uliti sok od grožđa, dodati usitnjeno grožđe i želin pomiješan s dvije, tri žlice šećera. Kuhati dok ne zavri i zatim još desetak minuta pa dodati šećer i vanilin šećer. Kuhati neprestano miješajući do vrenja i zatim još oko 15-tak minuta. Dobro ih zatvoriti i okrenuti na poklopac. Neka tako stoje 10-tak minuta, zatim ih okrenuti na pravu stranu i pustiti da se ohladi. Ovo je vrlo jednostavan recept za fino mazivi i mirisni pekmez. Originalane slike i recept može se pronaći na linku. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.4 (+16)
Grožđe, jesensko voće, posluženo u zdjeli izgleda kao dekoracija. Lišće vinove loze također je i česti uzorak u umjetnosti, a mi ga ovdje preporujučujemo upakirane u staklenke i spremljenog u pekmez.
Pekmez od crnog grožđa

Recept smo preuzeli od blogerice Home-made by B. koja uživa u aromi i okusu ovog jednostavnog a finog pekmeza.

Sastojci

  • 1,5 kg crnog grožđa
  • 700 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 1 vrećica želina

Priprema

Grožđe dobro oprati i bobice odvojiti od peteljki.
Od kilograma, do kilograma i pol grožđa iscijediti sok, odnosno treba dobiti litru soka. Preostalo grožđe očistiti od koštica i usitniti u multipraktiku ili sjeckalici. U lonac uliti sok od grožđa, dodati usitnjeno grožđe i želin pomiješan s dvije, tri žlice šećera.
Kuhati dok ne zavri i zatim još desetak minuta pa dodati šećer i vanilin šećer. Kuhati neprestano miješajući do vrenja i zatim još oko 15-tak minuta.
Dobro ih zatvoriti i okrenuti na poklopac. Neka tako stoje 10-tak minuta, zatim ih okrenuti na pravu stranu i pustiti da se ohladi.

Ovo je vrlo jednostavan recept za fino mazivi i mirisni pekmez.

Originalane slike i recept može se pronaći na linku.

Prosjek: 3.4 (+16)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Milorad's

Da li može crna tamnlanika?

2
Slika korisnika masatera's

Nikad još nisam isprobala pekmez od grožđa :)